Data: 2011-12-13 18:26:35
Temat: Re: pieczenie chleba- problem
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 13 Dec 2011 09:40:31 +0100, Andrzej S. napisał(a):
> W dniu 2011-12-12 13:19, XL pisze:
>>
>>> - i/lub zwieksz ilosc soli.
>>
>> Po co?
>> Nie widzę sensu.
>>
>
> Sól hamuje wzrost drozdzy.
Chleb będzie za słony.
Po co jeść sól zamiast chleba?
>>> Niestety, automat to precyzja. Najlepiej dopracowac sie naczynek
>>> odmierzawczych do wszystkiego i strzec ich jak oka w glowie.
>>
>> Bez przesady. Wystarczy, że jakość mąki będzie inna i już cała precyzja
>> bierze w łeb.
>>
>
> To prawda. JEdnak nie uwazam, ze przesadzam z rekomendacja precyzji.
> Szczególnie ilosc wody jest krytyczna. Kieliszek wiecej czy mniej robi
> róznice.
>
E tam - jeśli za dużo wody, wystarczy dosypać soli, która wiąże wodę - tak
robią piekarze...
;-P
--
XL
|