Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Tashunko" <l...@...o.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pieczone ziemniaczki
Date: Tue, 24 Jun 2003 08:29:53 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: l...@p...onet.pl@217.153.80.58
Message-ID: <bd8ren$l47$1@news.onet.pl>
References: <3...@n...vogel.pl> <3ef73d28$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.80.58
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1056436503 21639 217.153.80.58 (24 Jun 2003 06:35:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jun 2003 06:35:03 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:160838
Ukryj nagłówki
Osoba wirtualnie znana, jako "Piorun" napisała:
> Ziemniaczki są na pewno pieczone, pokrojone w ćwiartki, wogóle nie
> tłuste. Skorupka jest przypieczona na kolor złoty. Nic więcej
> specjalnego nie ma tam, poza tym smakiem :o)
>
> Zastanawiałem się tylko jak to zrobić żeby te ziemniaczki były tak
> dobrze przypieczone, a zarazem nie tłuste. Tam po prostu wogóle nie
> czuje się tłuszczu.
I tu mi się przypomniało jedno z najsmaczniejszych dań mojego
dzieciństwa, aż ślinka poleciała:)
Moja ukochana Babunia , a niekiedy Dziadziuś zawsze do obiadu gotowali
dla mnie ziemniaki w całości, potem przekrajali na ćwiartki lub na
połówki i takie kładli na blachę pieca - wtedy jeszcze były piece
kaflowe !!! Ziemniaczki cudownie sie przysmażały z każdej strony i
takie wcinałam:) Niebo w gębie!!! Jedliście takie cudeńko???
Ciągle szukam kogoś z piecem kaflowym w celach jak wyżej, ale nikt już
takiego cuda w najbliższym otoczeniu nie posiada:((((
Wiem, że nie o taki przepis chodziło, ale tak mnie wspomnieniowo
naszło:)
Pozdrowionka poranne!
--
**********Tashunko**********
|