Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!
atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "osinka" <o...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: piernik dojrzewa
Date: Fri, 17 Dec 2004 08:22:20 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <cpu1mp$s1e$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cpsht8$41p$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: xm54.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1103268377 28718 80.55.220.54 (17 Dec 2004 07:26:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 17 Dec 2004 07:26:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:225450
Ukryj nagłówki
> 1. czy wałkować taki zimny z lodówki, czy lepiej poczekać aż będzie o
temp.
> pokojowej -teraz jest bardzo twardy?
Mój dojrzewał 5 tygodni, tydzień temu upiekłam pierniczki. Zrobiłam ciasto z
przepisu na piernik staropolski.
Moje ciasto postało z pół godziny, potem je "zmiędliłam" w rękach, a potem
już normalnie wałkowałam, nie było problemów. Ciasto nie było bardzo twarde
> 2. jak gruba powinna być warstwa ciasta na jedną blachę?
Wykrawałam ciastka z ciasta rozwałkowanego gdzieś na 1/2cm (pół cm).
Pierwszą partię zrobiłam z ciekno rozwałkowanego ciasta i pierniczki za
bardzi się spiekły.
> 3. ile mniej więcej powinno się go piec i w jakiej temperaturze (piekarnik
> gazowy, zwykły) i jak wygląda dobrze upieczony (ponoć twardy?)?
>
Miałam ustawioną temp. w piekarniku gazowym na 180 stopni, ale nie daję
głowy, bo to stary piekarnik! Najlepiej pilnuj pierników, pierwsza partia
się spiekła. Drugą stałam i pilnowałam, wyciągnęłam gdy ciastka były lekko
miękkawe (ciasto się uginało pod palcami) - i te były najlepsze po
ostygnięciu.
Ciastka były twardawe, teraz nie wiem, bo mąż je schował przede mną, bo non
stop degustowałam i sprawdzałam czy są już dobre! ;)
> Pozdrowienia
> Dorota
>
Pozdrawiam
Osinka
|