Data: 2004-06-26 13:07:46
Temat: Re: pilaw
Od: "AndrzejM" <a...@w...pl.spamm>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Boguslaw kempny wrote:
> > No to wedlug mnie ten plow (pilaw) ma tyle wspolnego z oryginalnym
> > tadzyckim, co moje 'wariacje na temat'. Prawdziwy robi sie z baraniny,
> > nie kurczaka.
>Użytkownik "Wladyslaw Los":
> Więc o ile ja wiem, to "pilaw" oznacza przede wszystkim metodę gotowania
> ryżu, polegającą na wstępnym rumienieniu go na tłusczu z dodtkiem
> cebuli, a następnie gotowaniu w wywarze mięsnym z aromatycznymi
> przyprawami. Rodzaj mięsa nie jest tu szczególnie istotny. Słowo jest
> tureckie, z perskiego "pilau" -- gotowany ryż.
>
> Władysław
W obronie powątpiewającego Bogusława to zgadzam się z opinią, że danie z
Azji Środkowej bez baraniny to jak coca-cola bez bąbelków ;)))))))))
&
|