Data: 2003-03-02 21:26:42
Temat: Re: pilne- bażant
Od: "Marta Trzaska" <m...@m...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:479d.000001a1.3e62718b@newsgate.onet.pl...
> Droga grupo potrzebuje pilnie przepisu na takiego ptaszka co sie bazant
nazywa.
> mam takie cos w domu i nie mam pomysłu co z nim zrobic. z góry dziekuje i
> prosze o pomoc
Wyslac mi :) Cos z niego wyczaruje sie ;))
A tak serio :)
Bazanta oskubac przede wszytskim. i wyciagnac z niego wnetrznsci.
do niego potrzebne bedzie 200g sloniny. polowe pokroic w slupki dlugosci ok
3 cm a reszte w cienkie plastry. Ptaka natrzec sola, ida i piersi
naszpikowac slonina, a pozniej calosc oblozyc plastrami, potem spiac
wykalaczkami, lub obwiazac nitka.
w brytfannie rozgrzac 100 gram masla, wlozyc do niego bazanta i piec
polewajac maslem (ok 100 g rozpuscic w malym garnku) ok 45 minut w 200
stopniach. pod koniec pieczenia zdjac slonibe, zeby bazant sie zrumienil
ladnie.Po wyciagnieciu ulozyc na polmisku, udekorowanym wg uznania, podawac
z ziemniakami, grzankami .. jak kto luubi
i sosem ktory podczas pieczenia powstanie :)
albo np.
tak samo sprawionego bazanta natrzec _wewnatrz_ roznowmiernie masa:
watrobke serce (z ptaka) posiekac i utrzec z 50g masla utluczonymi jagodami
jalowca - 3,4 - i sokiem z cytryny (lyzeczka).
posolic go z wierzchu i popieprzyc
Bazanta owinac sloniba (100g pokrojonej w plastry) obwiazac nitka. W
brytfannie roztopic 50 g masla i piec w 200 sypniach (po 20 min na kazde pol
kilo ptaka) i polewac go sosem z pieczenia. pod koniec jak wyzej usunac
slonine i skropic woda, coby skorka sie zrumienila.
po upieczeiu wyjac go z piekarnika, pokric na czesci a powstaly sos polaczyc
ze 100 ml bialego wina, zagotowac, polac nim bazanta. Podawac najlepiej z
borowkami :)
Marta
|