Data: 2010-12-27 23:33:32
Temat: Re: placek - makowiec
Od: "JBP" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1kuvfev4c2qi6.1updq7uiemz28.dlg@40tude.net...
> Poza tym w razie wątpliwości łatwo jest odmierzyć
> potrzebną ilość produktu płynnego czy sypkiego, poniewaz są one dostępne z
> znormalizowanych wagowo opakowaniach. Taką ilość w znormalizowanym
> opakowaniu nietrudno optycznie sobie podzielić na mniejsze, o żądanej
> wadze
> czy objętości.
Droga Ekspertko, teraz dopiero namąciłaś Stokrotce w głowie ;)
Było napisać prosto (na przykład) :
- weź 1 kg torebkę mąki i przesyp do szklanek - otrzymasz ok. 6 szklanek,
czyli 0,16-0,17 kg/szklankę;
- kup zwyklą paczkę masła lub margaryny z napisem na opakowaniu 200 g, czyli
0,20 kg;
- weź 1 kg torebkę cukru i też przesyp do szklanek - otrzymasz ok. 5
szklanek, czyli 0,20 kg/szklankę.
A to wszystko po przeliczeniu wyniesie w przepisie 3:2:1 = 2 szklanki
mąki, paczka masła, pół szklanki cukru.
Minimalne odchylenia wagowe nie będą w tym wypadku miały większego znaczenia
;)
To tak empirycznie. Można też szybciej - poszukać odpowiednich tabelek w
Googlach.
Pozdrawiam poświątecznie,
JBP
|