Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!lublin.p
l!news.lublin.pl!not-for-mail
From: Maciej Jastrzebski <p...@a...man.lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: po co wpierw rozgrzewa się olej?
Date: Tue, 18 Oct 2005 14:21:13 +0000 (UTC)
Organization: lubman
Lines: 31
Message-ID: <dj30cp$psv$1@news.lublin.pl>
References: <dithjs$8pl$1@news.task.gda.pl> <diu63c$9lr$1@inews.gazeta.pl>
<divo7r$sno$1@news.lublin.pl> <dj06pq$f8s$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dj0avb$e4c$1@news.lublin.pl> <dj2th0$avp$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: apollo.man.lublin.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1129645273 26527 212.182.63.154 (18 Oct 2005 14:21:13 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Oct 2005 14:21:13 +0000 (UTC)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250326
Ukryj nagłówki
turecky <t...@g...skasuj-to.pl> wrote:
> Czyli chcesz powiedzieć, że temperatura smażenia mięsa nie ma wcale wpływu
> na jego wilgotność ?
Ależ skąd. Oczywiście, że ma wpływ - chociażby dlatego, że mięso smaży się
krócej, a więc mniej wody z niego *wyparuje* przez te rzekomo zamknięte pory.
> Ja tam będę uparty: więcej wody pozostanie w mięsie, jeśli od razu zetknie
> się ono z gorącym tłuszczem, jeśli wrzucimy na wrzącą wodę. Zetnie się
> wierzchnia warstwa białka chroniąc wodę w środku i co ważne! temperatura w
> środku mięsa obsmażonego jest niższa.
Kiedyś już tu cytowałem, co na ten temat pisał H. This:
http://tinyurl.com/cctxc
> Czemu każą duże ptaki wkłądać najpierw do bardzo gorącego piekarnika, a
> potem zmniejszyć temperaturę ?
Wysoka temeratura po to, aby stworzyła się chrupiąca (ale nie szczelna)
skórka, a obniżenie temperatury po to, aby się nam ptaszydło nie spaliło.
Jeśli pytasz, czemu nie na odwrót - najpierw w niskiej temperaturze, a na
koniec podpiec skórkę, to szczerze mówiąc nie wiem.
Pedro.
--
#!perl -- Maciej "Pedro" Jastrzębski <M...@m...lublin.pl>
open(h,${$|})?$_=<h>.<h>:fwd<vgy;split??;$=-=$=;whil
e(!$S){$===43?exit:print$_
[$==unpack"x$?c",' !*"T1*K1OKD1*T1#1*m#Oi*/ODj1#N)*"E#B*"O*@n*/O@KE"1#N Bj*!'.
'K1Bj*@n*1l1B)Bm!*i)"T*)"ND)(1* *h#)1BjN*+'];$?+=!$S}
|