Data: 2002-10-31 20:18:01
Temat: Re: pochwalę się żeberkami
Od: "Jerzy Kobylecki" <j...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> ===========================
> Kugiel
>
> 250 dag ziemniaków,
> 65 dag żeberek wieprzowych,
> 8 dag cebuli,
> 5 dag bułki pszennej,
> 4 dag smalcu,
> 7 dag bułki tartej,
> mleko,
> pieprz, sól
>
> Ziemniaki zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę
pokroić
> w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do
> smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Żeberka wyporcjować. Rondel lub
> brytfannę posmarować smalcem, posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną i
> żeberka układać na przemian warstwami (masa ziemniaczana powinna być na
> spódzie i wierzchu). Piec w gorącym piekarniku na złocisty kolor.
> ============================
|