Data: 2002-10-30 15:48:09
Temat: pochwalę się żeberkami
Od: j...@s...pl (Joanna Michalska)
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobiłam żeberka według Z.Wodecki , które przez googla wyszukałam i naprawdę
są świetne tylko ja trochę więcej miałam żeberek więc i proporcje trochę
większe dałam. Acha i do ziemniaczków czosnku ząbeczek dorzuciłam ( a propos
zdrobnień) i majeranku troszku bo ja go strasznie lubię. Jak zapiekałam na
początku to brytfankę folią przykryłam a na sam koniec zdjęłam to się ładnie
dopiekło. Następnym razem dodam więcej ziemniaczków bo mi trochę mało było
tych onych. A za inne przepisy też dziękuję i następne w kolejności są
żeberka w warzywach od walkie.
===========================
Kugiel
250 dag ziemniaków,
65 dag żeberek wieprzowych,
8 dag cebuli,
5 dag bułki pszennej,
4 dag smalcu,
7 dag bułki tartej,
mleko,
pieprz, sól
Ziemniaki zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę pokroić
w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do
smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Żeberka wyporcjować. Rondel lub
brytfannę posmarować smalcem, posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną i
żeberka układać na przemian warstwami (masa ziemniaczana powinna być na
spódzie i wierzchu). Piec w gorącym piekarniku na złocisty kolor.
============================
Pozdrawiam ze smakiem Asia M.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|