Data: 2002-10-31 20:19:07
Temat: Re: pochwalę się żeberkami
Od: "Jerzy Kobylecki" <j...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@s...pl> napisał w wiadomości
news:000601c2802b$8b3bdb20$4d1119d5@olrt...
> Zrobiłam żeberka według Z.Wodecki , które przez googla wyszukałam i
naprawdę
> są świetne tylko ja trochę więcej miałam żeberek więc i proporcje trochę
> większe dałam. Acha i do ziemniaczków czosnku ząbeczek dorzuciłam ( a
propos
> zdrobnień) i majeranku troszku bo ja go strasznie lubię. Jak zapiekałam na
> początku to brytfankę folią przykryłam a na sam koniec zdjęłam to się
ładnie
> dopiekło. Następnym razem dodam więcej ziemniaczków bo mi trochę mało było
> tych onych. A za inne przepisy też dziękuję i następne w kolejności są
> żeberka w warzywach od walkie.
>
> ===========================
> Kugiel
>
> 250 dag ziemniaków,
> 65 dag żeberek wieprzowych,
> 8 dag cebuli,
> 5 dag bułki pszennej,
> 4 dag smalcu,
> 7 dag bułki tartej,
> mleko,
> pieprz, sól
>
> Ziemniaki zetrzeć na tarce. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę
pokroić
> w kostkę, usmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do
> smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Żeberka wyporcjować. Rondel lub
> brytfannę posmarować smalcem, posypać tartą bułką. Masę ziemniaczaną i
> żeberka układać na przemian warstwami (masa ziemniaczana powinna być na
> spódzie i wierzchu). Piec w gorącym piekarniku na złocisty kolor.
> ============================
> Pozdrawiam ze smakiem Asia M.
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|