Data: 2007-04-01 17:50:55
Temat: Re: podawanie obiadu do stołu
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le dimanche 1 avril 2007 ŕ 19:39:47, dans <D7SPh.860$gb6.524@trndny07> vous écriviez
:
> Potrawa powinna byc skomponowana na talerzu i tak podana. Bo to nie tylko
> estetyka, estetyka, estetyka ale takze "laskotanie" zmyslow wszelakich
> poprzez umiejetne polecznie smakow, aromatow i kolorow...
Rownie dobrze potrawa moze byc skomponowana na polmisku, sa nawet
potrawy ktorych inaczej zaprezentowac sie nie da (udzce, czy drob
przyrzadzany w calosci).
Podawanie na talerzach ma swoj sens w niektorych wypadkach (np.
potrawy w kokilkach i inne typowo "porcjowe") ale akurat kojarzy sie
glownie z restauracja, a nie z przyjeciem w domu.
> Co prawda polskie jadlo jest takie sobie w tym zakresie (no bo jak to
> skomponowac tluczone ziemniaki polane sosem z kawalkiem duszonego miesa)
Polskie jadlo doskonale sie nadaje do estetycznego podania. Wystarczy
tylko chciec i umiec.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
|