Data: 2007-04-01 18:51:10
Temat: Re: podawanie obiadu do stołu
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <D7SPh.860$gb6.524@trndny07>,
"eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote:
> >===============================================
>
> Co prawda kazdy sobie... ale to brzmi jak prosto z Pani Dulskiej.
>
> Potrawa powinna byc skomponowana na talerzu i tak podana. Bo to nie tylko
> estetyka, estetyka, estetyka ale takze "laskotanie" zmyslow wszelakich
> poprzez umiejetne polecznie smakow, aromatow i kolorow...
>
> Co prawda polskie jadlo jest takie sobie w tym zakresie (no bo jak to
> skomponowac tluczone ziemniaki polane sosem z kawalkiem duszonego miesa) ale
> nawet to mozna podac w sposob estetyczny. Nawet talerz zupy winien byc
> skomponowany - ozdobiony i kolorowy (nawet salaterka zwyklej pomidorowej
> polana po wierzchu smietana w ksztalcie spiralki z wetknietymi listakami
> bazylii czy pietruszki wyglada o niebo lepiej niz bialo-czerwonawa ciecz z
> wystajcymi na powierzchni kluchami czy ryzem...)
>
> I wprost przeciwnie - jesli sa tylko domownicy, to koryto - polmiski, niech
> sobie kazdy sam nawala na talerz. Choc i domownikom warto podac wspaniale
> skomponowana potrawe na talerzu...
Oj, słoma z butów nuworyszowi wystaje.
Władysław
|