Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: podawanie obiadu do stołu
Date: Sun, 01 Apr 2007 19:51:10 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <w...@n...gazeta.pl>
References: <euo2e4$8ve$1@news.wp.pl>
<1...@e...googlegroups.com>
<D7SPh.860$gb6.524@trndny07>
NNTP-Posting-Host: ge-r1-atm.ptim.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1175449780 3425 194.169.228.3 (1 Apr 2007 17:49:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 1 Apr 2007 17:49:40 +0000 (UTC)
X-User: wlalos
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.5.2 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294322
Ukryj nagłówki
In article <D7SPh.860$gb6.524@trndny07>,
"eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote:
> >===============================================
>
> Co prawda kazdy sobie... ale to brzmi jak prosto z Pani Dulskiej.
>
> Potrawa powinna byc skomponowana na talerzu i tak podana. Bo to nie tylko
> estetyka, estetyka, estetyka ale takze "laskotanie" zmyslow wszelakich
> poprzez umiejetne polecznie smakow, aromatow i kolorow...
>
> Co prawda polskie jadlo jest takie sobie w tym zakresie (no bo jak to
> skomponowac tluczone ziemniaki polane sosem z kawalkiem duszonego miesa) ale
> nawet to mozna podac w sposob estetyczny. Nawet talerz zupy winien byc
> skomponowany - ozdobiony i kolorowy (nawet salaterka zwyklej pomidorowej
> polana po wierzchu smietana w ksztalcie spiralki z wetknietymi listakami
> bazylii czy pietruszki wyglada o niebo lepiej niz bialo-czerwonawa ciecz z
> wystajcymi na powierzchni kluchami czy ryzem...)
>
> I wprost przeciwnie - jesli sa tylko domownicy, to koryto - polmiski, niech
> sobie kazdy sam nawala na talerz. Choc i domownikom warto podac wspaniale
> skomponowana potrawe na talerzu...
Oj, słoma z butów nuworyszowi wystaje.
Władysław
|