Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia poledwica po angielsku-rezultat- imieniny Re: poledwica po angielsku-rezultat- imieniny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: poledwica po angielsku-rezultat- imieniny

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: poledwica po angielsku-rezultat- imieniny
Date: Wed, 27 Feb 2002 09:46:48 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 57
Message-ID: <a5i9ko$1n4$1@news.tpi.pl>
References: <a5gk01$i8f$1@news.tpi.pl> <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1014802905 1764 217.96.222.87 (27 Feb 2002 09:41:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Feb 2002 09:41:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97756
Ukryj nagłówki

<a...@p...onet.pl> wrote:
>
>Dzięki serdeczne i czekam na sarnę :))))
>Agnieszka
>

Wklejam Herbatkę bo jak mówiłam ja dziczyznę robię na
oko....ale może ważne są proporcje dla Ciebie

sarna na dziko
udziec sarni (ok. 1.5 kg) mielony jałowiec 0,5 lyzki sok z
cytryny lub ocet winny 1 lyzka boczek lub sloninka 15 dag maslo 1
lyzka smietana 0.5 szklanki sol marynata: wino biale wytrawne 1
szklanka jalowiec 8-10 jagod rozmaryn, melisa, tymianek (po
cwierc lyzeczki) ziele angielskie 2-3 ziarna pieprz 2-3 ziarna
cukier - szczypta Marynate zagotowujemy. Umyte i osuszone mieso
mocno wygniatamy reka, ukladamy w kamiennym garnku i zalewamy
goraca marynata, stawiamy w chlodnym miejscu na 4-5 dni. Mieso
codziennie obracamy, aby sie rowno zamarynowalo (a nie zmarnowalo
;-) Po 5 dniach wyjmujemy, lekko osuszamy, nacieramy sola,
mielonym jalowcem, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem, szpikujemy
boczkiem/slonina i ukladamy w wysmarowanej maslem blasze,
polewamy stopionym maslem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy czesto podlewajac przecedzona marynata a pozniej
wytworzonym podczas pieczenia sosem. Pod koniec pieczenia podlewamy
smietana. A do tego np. kluski francuskie.

kotlety z sarny
poledwica z sarny 60 dag czerwone wino (najlepiej domowe -
porzeczkowe byloby nie od rzeczy) 1 szklanka 1 lyzka
sproszkowanych przypraw (ziele angielskie, pieprz, cynamon, papryka,
gozdziki, szalwia, bazylia, estragon) maka 1 lyzka sok z cytryny maslo
szczypiorkowe 1 lyzka slonina Oczyszczamy poledwice z blon i
zyl, nacieramy przyprawami wymieszanymi ze sola, ukladamy w
misce, zalewamy winem, przykrywamy i wstawiamy do zimnej piwniczki
na 48 godzin (moze byc piwniczka w postaci lodowki :-))
Nastepnie kroimy mieso na porcje, lekko zbijamy tluczkiem, formujemy
owalne kotlety i opruszamy je maka. Smazymy na tluszczu
wytopionym ze sloniny, zrumieniamy ze wszystkich stron. Gotowe kotlety
ukladamy na polmisku, skrapiamy cytryna i na kazdym kladziemy
krazek masla szczypiorkowego.

zrazy z sarny
szynka sarnia 50-75 dag slonina wedzona 5-10 dag oliwa 4 lyzki
maka 1 lyzka grzanki (takie z bulki wroclawskiej lub bagietki,
pokrojonych w "plastry") madera 1 kieliszek sos worcester (dla
niektorych worcestershire ;-) 1 lyzeczka bulion z warzyw -
kilka lyzek sol i pieprz Mieso pluczemy, osuszamy, szpikujemy
paskami sloniny i kroimy na rowne platy - porcje. Zbijamy tluczkiem,
opruszamy maka i rumienimy z obu stron na oliwie. Skrapiamy
bulionem warzywnym, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu a po
kilkunastu minutach dodajemy sos worcester i madere. Sos
przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gotowe zrazy ukladamy na goracych
grzankach z bulki, obkladamy czerwona kapsuta duszona we winie
lub fasolka szparagowa na przyklad. Smacznego Herbatka


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.02 Maciej
27.02 stsal
27.02 stsal
27.02 AgataW
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Ma 102 lata i wciąż prowadzi auto. Profesor ds. żywienia zdradza siedem zasad długowieczności
Medicine, medicine - 199 Live videos
Domowa medycyna - ależ to bardzo proste
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Kanałowe leczenie zęba dużą wiertarkÄ
Protokół Rehabilitacji Pacjentki Długoterminowej w Śpiączce 1. Cel protokołu
Schemat terapii pacjentki długoterminowej w śpiączce - krok po kroku 1. Stała obecność i kontakt emocjonalny
Córka Ewy Błaszczyk jest w śpiączce od 25 lat.
Nowy zestaw ćwiczeń odmładzających na piątek
Ewa Błaszczyk pokazała córkę w telewizji. "Ola, masz gości" https://www.msn.com/pl-pl/rozrywka/gwiazdy/ewa-b%C5%82aszczyk-pokaza%C5%82a-c%C3%B3rk%C4%99-w-telewizji-ola-masz-go%C5%9Bci/ar-AA1DI5Nn?ocid=BingNewsSerp&cvid=4c4c1c20f5d94529aa2dfde5f155fc3f&ei=
Pomagamy wybudzić córkę Ewy Błaszczyk, Olę ze śpiączki Sprowadzimy najlepszy na świecie zrobotyzowany egzoszkielet
Histotrypsja - Innowacyjna Metoda Leczenia Nowotworów za pomocą Ultradźwięków
Tytul: Infradźwieki, stymulacja mózgu i zdrowie człowieka: Znaczenie twardego kontaktu stóp z podłożem w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym i poprawie długowieczności
Zostań zębologiem - kup sobie latarkę UV i naprawiaj ubytki zębów
50 naukowych publikacji medycznych, badawczych, analitycznych dla każdego