Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: AgataW <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: poledwica po angielsku-rezultat- imieniny
Date: Wed, 27 Feb 2002 09:46:48 GMT
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 57
Message-ID: <a5i9ko$1n4$1@news.tpi.pl>
References: <a5gk01$i8f$1@news.tpi.pl> <6...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pac87.warszawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1014802905 1764 217.96.222.87 (27 Feb 2002 09:41:45 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Feb 2002 09:41:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Noworyta News Reader/1.9b
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:97756
Ukryj nagłówki
<a...@p...onet.pl> wrote:
>
>Dzięki serdeczne i czekam na sarnę :))))
>Agnieszka
>
Wklejam Herbatkę bo jak mówiłam ja dziczyznę robię na
oko....ale może ważne są proporcje dla Ciebie
sarna na dziko
udziec sarni (ok. 1.5 kg) mielony jałowiec 0,5 lyzki sok z
cytryny lub ocet winny 1 lyzka boczek lub sloninka 15 dag maslo 1
lyzka smietana 0.5 szklanki sol marynata: wino biale wytrawne 1
szklanka jalowiec 8-10 jagod rozmaryn, melisa, tymianek (po
cwierc lyzeczki) ziele angielskie 2-3 ziarna pieprz 2-3 ziarna
cukier - szczypta Marynate zagotowujemy. Umyte i osuszone mieso
mocno wygniatamy reka, ukladamy w kamiennym garnku i zalewamy
goraca marynata, stawiamy w chlodnym miejscu na 4-5 dni. Mieso
codziennie obracamy, aby sie rowno zamarynowalo (a nie zmarnowalo
;-) Po 5 dniach wyjmujemy, lekko osuszamy, nacieramy sola,
mielonym jalowcem, skrapiamy sokiem z cytryny lub octem, szpikujemy
boczkiem/slonina i ukladamy w wysmarowanej maslem blasze,
polewamy stopionym maslem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy czesto podlewajac przecedzona marynata a pozniej
wytworzonym podczas pieczenia sosem. Pod koniec pieczenia podlewamy
smietana. A do tego np. kluski francuskie.
kotlety z sarny
poledwica z sarny 60 dag czerwone wino (najlepiej domowe -
porzeczkowe byloby nie od rzeczy) 1 szklanka 1 lyzka
sproszkowanych przypraw (ziele angielskie, pieprz, cynamon, papryka,
gozdziki, szalwia, bazylia, estragon) maka 1 lyzka sok z cytryny maslo
szczypiorkowe 1 lyzka slonina Oczyszczamy poledwice z blon i
zyl, nacieramy przyprawami wymieszanymi ze sola, ukladamy w
misce, zalewamy winem, przykrywamy i wstawiamy do zimnej piwniczki
na 48 godzin (moze byc piwniczka w postaci lodowki :-))
Nastepnie kroimy mieso na porcje, lekko zbijamy tluczkiem, formujemy
owalne kotlety i opruszamy je maka. Smazymy na tluszczu
wytopionym ze sloniny, zrumieniamy ze wszystkich stron. Gotowe kotlety
ukladamy na polmisku, skrapiamy cytryna i na kazdym kladziemy
krazek masla szczypiorkowego.
zrazy z sarny
szynka sarnia 50-75 dag slonina wedzona 5-10 dag oliwa 4 lyzki
maka 1 lyzka grzanki (takie z bulki wroclawskiej lub bagietki,
pokrojonych w "plastry") madera 1 kieliszek sos worcester (dla
niektorych worcestershire ;-) 1 lyzeczka bulion z warzyw -
kilka lyzek sol i pieprz Mieso pluczemy, osuszamy, szpikujemy
paskami sloniny i kroimy na rowne platy - porcje. Zbijamy tluczkiem,
opruszamy maka i rumienimy z obu stron na oliwie. Skrapiamy
bulionem warzywnym, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu a po
kilkunastu minutach dodajemy sos worcester i madere. Sos
przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Gotowe zrazy ukladamy na goracych
grzankach z bulki, obkladamy czerwona kapsuta duszona we winie
lub fasolka szparagowa na przyklad. Smacznego Herbatka
|