Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Andrzej Bienias" <a...@u...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: polubic soczewice
Date: Mon, 12 Jun 2000 11:28:49 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 79
Message-ID: <8i2afu$hrh$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <3...@i...pl>
NNTP-Posting-Host: piapsat.piap.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 960802110 18289 195.187.100.74 (12 Jun 2000 09:28:30 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: 12 Jun 2000 09:28:30 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.5600
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.5600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29477
Ukryj nagłówki
"laute" <l...@i...pl> wrote in message
news:3944AC5F.174B6ADE@interia.pl...
> hej,
> Soczewice jadlam raz - w dzicinstwie, na kolonii w NRD w postaci
> bryjowatej zupy, niedoprawionej i srednio cieplej. Skojarzenia mam
> brrr...
Chyba zle ugotowali ta zupe. Ja uwielbiam soczewice pod
roznymi postaciami.
> Nie chce jednak ferowac wyrokow na podstawie tego jednego
> nieszczesliwego dania.
> Czy znacie jakis ciekawy, prosty przepis na danie z soczewicy? (moze byz
> salatka)
Dwa przepisy. Na paste do chleba i na salatke.
Pasta z soczewicy
1 szklanka zielonej soczewicy
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
3-6 ząbków czosnku (zależnie od upodobań)
6 łyżek oleju roślinnego
1 łyżka sosu sojowego
pieprz
bazylia, tymianek, zależnie od upodobań
Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do
niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut
przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą. Odstawić
do wystygnięcia. W międzyczasie posiekać czosnek. Do wystudzonej
soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy.
Całość wymieszać i rozgnieść widelcem (część ziaren soczewicy może
pozostać nierozgnieciona). Pasta jest doskonała do smarowania kanapek.
Dobrze smakuje z pokrojonym pomidorem, lub surówką z pomidorów.
Sałatka z soczewicy
85 g ugotowanej i ostudzonej zielonej soczewicy
1 pokrojony pomidor średniej wielkości
0,5 małego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
0,5 małej, cienko posiekanej cebuli
2 łyżki oliwy
Siekana zielona pietruszka i zioła do smaku
Zmieszać składniki w misce. Podawać w podgrzanych bułkach od
hot-dogów. Można też podawać na liściach sałaty, jako oddzielną sałatkę.
> Czy soczewica z puszki jest OK?
Nie jadlem.
> laute
Pozdrawiam,
Andrzej
|