Data: 2000-06-12 11:01:07
Temat: Re: polubic soczewice
Od: w...@p...com.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik asia <j...@h...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:pi215.27393$q...@n...tpnet.pl...
> Soczewicy z puszki nie probowalam, najczesciej kupuje ziarno i
gotuje.
> Przewaznie na opakowaniu jest napisane, zeby gotowac 40 min. ale po
20
> minutach jest juz miekka.
> Osobiscie BARDZO lubie zupe z soczewicy. Robie ja tak: biore jakies
20 dag
> soczewicy zielonej, ze 2 duze cebule i 2 nieduze marchewki.
Soczewice
> gotuje, po ok. 10 min wrzucam pokrojona w plasterki marchew i cebule
.Gotuje
> az wszystko bedzie miekkawe. Przyprawiam sola, pieprzem, moze byc
vegeta,
> sos sojowy...Aha daje tez lyzke masla lub oliwy. Dobre i szybko "sie
robi".
pychota! moja żonka dodaje kaszy jaglanej, ryżu brązowego razem albo
jedno z nich (copyrights ki&gzyra ;-)
> Z soczewicy mozna zrobic naprawde dobre potrawy, kiedys robilam
chyba tarte,
> ale nie mam w glowie tych przepisow. Musze spojrzec w domu.
pasty do pieczywa, naleśników. polegają po prostu na zmiksowaniu
ugotowanej soczewicy z kaszami, płatkami, cebulą, czosnkiem, ziołami,
przyprawami, warzywami i czym tam chcesz. intuicyjnie na smaka ;-)
acha. najszybsza jest oczywiście czerwona soczewica - najszybciej się
gotuje. nawet kilka minut.
pozdrawiam
wojmat
|