Data: 2001-10-06 17:15:12
Temat: Re: pomaranczowy kurczak
Od: "maua piegowata" <m...@b...artcom.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Darek
hmmmm, nie byl to moze pomaranczowy kurczak, ale pomaranczowo - cytrynowy
znalazlam ten przepis na stronie gazety wyborczej [taktak, tez maja dzial
kuchnia]
zaraz przekleje
Filety z kurczaka w sosie cytrynowym
(dla 4 osób)
4 filety z kurczaka
2 cytryny
1 opakowanie (200 g) niezbyt gestej smietany
4-5 lyzek oliwy
2-3 lyzki maki
sól
pieprz
2-3 lyzki posiekanej natki
Cytryny sparzyc, skórke zetrzec, wycisnac sok.
Filety obtoczyc w mace, posolic i usmazyc na rozgrzanej na patelni oliwie.
Gdy beda mialy zloty kolor, zmniejszyc ogien, posypac je starta skórka
cytryny, polac sokiem z cytryn, zaraz potem dodac smietane i swiezo mielony
pieprz. Dusic jeszcze przez chwile. Podawac od razu. Przed podaniem posypac
natka.
W ten sam sposób mozna przyrzadzic piers indyka.
Kinga Rudnicka (12-09-01 13:56)
pozdry Monika
|