Data: 2001-10-11 10:30:32
Temat: Re: pomaranczowy kurczak
Od: d...@h...iihe.ac.be (Dariusz Wisniewski)
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam,
Raczej nie to... niestety:(
To co jadlem to byly male kawalki, w srodku troche chrupiace, a na
wierzchu takie sliskie (jakby pokryte cieniutka warstwa kisielu), ale
rowniczesnie nieco blyszczace. W smaku nie mialo raczej nic z cytryny,
bylo raczej bardzo slodkie i pomaranczowe. Szukalem tego juz w paru
ksiazkach, ale sladu nie ma... Musi to byc jakis lokalny pomysl
amerykanskich Chinczykow:(
Jak ktos bedzie przypadkiem (lub nie) w USA, to bardzo polecam...
Najbardziej wersje fast food... Moze komus uda sie to rozszyfrowac, to
niech oglosi...
Pozdrawiam,
Darek
> hmmmm, nie byl to moze pomaranczowy kurczak, ale pomaranczowo - cytrynowy
> znalazlam ten przepis na stronie gazety wyborczej [taktak, tez maja dzial
> kuchnia]
> zaraz przekleje
>
> Filety z kurczaka w sosie cytrynowym
> (dla 4 osób)
>
> 4 filety z kurczaka
>
> 2 cytryny
>
> 1 opakowanie (200 g) niezbyt gestej smietany
>
> 4-5 lyzek oliwy
>
> 2-3 lyzki maki
>
> sól
>
> pieprz
>
> 2-3 lyzki posiekanej natki
>
> Cytryny sparzyc, skórke zetrzec, wycisnac sok.
>
> Filety obtoczyc w mace, posolic i usmazyc na rozgrzanej na patelni oliwie.
> Gdy beda mialy zloty kolor, zmniejszyc ogien, posypac je starta skórka
> cytryny, polac sokiem z cytryn, zaraz potem dodac smietane i swiezo mielony
> pieprz. Dusic jeszcze przez chwile. Podawac od razu. Przed podaniem posypac
> natka.
>
> W ten sam sposób mozna przyrzadzic piers indyka.
>
> Kinga Rudnicka (12-09-01 13:56)
>
> pozdry Monika
|