Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.
onet.pl
From: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pomidory - jak są"chodowane"...czyli uprawiane
Date: 20 Jul 2004 13:15:21 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 27
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <cdii3t$nir$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1090322121 11632 213.180.130.18 (20 Jul 2004 11:15:21
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 Jul 2004 11:15:21 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 217.97.126.110, 192.168.243.49
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.01; Windows 95)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:208276
Ukryj nagłówki
> Nieco wczesniej było o sposobie "chodowania" masowego ogórków, że na wacie,
> nawozach itp.
> Mam podobne pytanie co do pomidorów.
> Prawie nie mozna kupić pomidorów czerwonych w środku. Są piękne po wierzchu,
> gdy w domu sie rozkroi są wewnątrz białe i twarde - zamiast pomidora
> przypominaja kalarepę.
> Robia wg mnie wrażenie jakby były zrywane zielone (bo wówczas sie nie
> zepsują) i w jakis sposób "kolorowane". Oczywiście nie dosłownie, bo to
> byłaby bzdura ale chyba coś w tym jest - takich chyba nie można zerwac z
> krzaka(tzn.czerwonych i niedojrzałych równoczesmie). Na mojej działce jak
> pomidor rosnie w słońcu to gdy jest jesczce niedojrzały to ma kolor
> bladoczerwony, a gdy osiągnie kolor czerwony - to wówczas cały jest
> dojrzały.
> A czy ktoś lubi takie "białe" pomidory, czy kupujecie je tylko dlatego, że
> brak innych?
>
> Pozdrawiam
> A.
>
W jednym ze swoich programów Robert Makłowicz podkreślał, by kupować tylko
TAKIE pomidory, które po zerwaniu zielonego "ogonka" zostawiają zapach typowy
dla krzaczka pomidorowego. Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|