Data: 2004-09-16 16:43:12
Temat: Re: pomysł na pomidora
Od: "eM eL" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosi@ <q...@o...pl> napisał(a):
> mam tego ...... cala reklmowke
> rodzina mnie oblaskawila :-)
> a ja mam tylko meza ( na razie)
> i nie wiem jak to przerobic
>
> sa to pyszne, slodziutkie pomidorki ale ile mozna jesc salatki i na chleb?
>
> macie jakis pomysl?
Spaghetti al Sugo Crudo
(...z sosem bez gotowania.)
1-1,5 kg dojzalych, soczystych pomidorow
4 duze zabki czosnku
Sol do smaku - najlepiej morska
Swiezo mielony (grubo!) czarny pieprz
1/2 szklanki oliwy z oliwek "extra virgin" (jak najlepszej...)
szczypta (mala!) pieprzu kajenskiego albo ostrej czerwonej papryki mielonej
- 1 lyzeczka cukru (dodac tylko jesli sos jest zbyt kwasny. Natomiast jesli
sos jest zbyt slodki to mozna dodac odrobine octu lub soku z cytryny.)
- starty ser parmezan lub podobny (4 lyzki stolowe, albo ile kto lubi)
- paczka (1/2 kg) spaghetti
Czosnek obrac i zabki lekko zmiazdzyc nozem. Pomidory obrac ze skorek, wyjac
nasienniki i miazsz pociapac na drobne kawalki. Wlozyc czosnek i pomidory do
szklanej miski, dodac szczypte pieprzu kajenskiego, pieprz i sol do smaku.
Zalac oliwa i dobrze wymieszac. Szczelnie przykryc plastykowa folia i
postawic w temp. pokojowej na co najmniej godzine, a jeszcze lepiej na 3-4
godziny (ale nie dluzej niz 6-8.)
Przed podaniem wyjac zabki czosnku z sosu i ew. dodac lyzeczka cukru jesli
jest zbyt kwasny.
Ugotowac spaghetti "al dente", odlac (nie hartowac) i wlozyc je do duzej
miski. Posypac obficie utartym parmezanem, dobrze wymieszac, dodac 1/2
szklanki sosu i wszystko znowu dobrze wymieszac. Porozkladac makaron na
talerze i polac reszta sosu. Podawac natychmiast jako samodzielne -
wegetarianskie danie - albo np. do smazonego kurczaka.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|