Data: 2005-11-10 23:49:12
Temat: Re: pomysł na śledzie
Od: "ktabaczynski" <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marzena G" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:dl0hos$m2a$1@news.onet.pl...
> Witam grupowiczów!
> Jako młoda żona chciałabym zaskoczyć swojego męża i przyżądzić mu super
> śledziki (bo bardzo je lubi), ale nie chciałabym przyżądzać ich tak
> tradycyjnie czyli olej, cebula i śledź, tylko jakoś inaczej. Czy możecie
> zaproponować jakieś przepisy ? :)
No... to wszystko, co poniżej już było na prk...
Inna sprawa, że po 25 latach małżeństwa jestem
zdania, że młode żony powinno się tłuc za
odchodzenie od tradycji. Niech zaczynają eksperymenty
najwcześniej po 20 latach małżeństwa...
Curryströmming (śledź curry)
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
600 g filetów śledziowych
zalewa:
0,5 l wody
1 dl octu (24%)
1 łyżka stołowa soli
sos:
2 dl majonezu
2 dl kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki curry
1 kwaśne jabłko
Wymieszać zalewę, włożyć śledzie i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Wymieszać majonez ze śmietaną, curry i czosnkiem i obranym i poszatkowanym
jabłkiem. Filety wyjąć z zalewy, osuszyć i włożyć do sosu. Po 12 godzinach w
lodowce są do jedzenia.
Śledź w musztardzie
4-6 wymoczonych filetów śledzia solonego,
4-5 łyżek słodkiej musztardy,
1 łyżka cukru,
1 łyżka ostrej musztardy,
1 łyżka oleju,
1 łyżka majonezu,
1 łyżka wody, pieprz.
Pokroić filety na 2 cm paski. Wymieszać cukier i musztardę. Wlewać powoli
olej, stale mieszając. Wmieszać pozostałe składniki i zalać tym śledzie.
Jeść najwcześniej na drugi dzien.
Salatka Babci Pacholskiej
2-3 filety sledzia solone
2 jablka
2-3 cebule
2 jajka na twardo
1 dl smietany kwasnej
pieprz
Wszystko poszatkowac. Wymieszac. Podprawic smietana i wstawic do lodowki na
kilka godzin.
Brantevikssill
Brantevik to jest taka osada nad Morzem Baltyckim, na Österlen.
1 kg filetow sledziowych
Zalewa :
6 dl wody
1 dl occtu (24%)
2 lyzki soli
Mieszanka:
5 dl cukru
40 zmiazdzonych ziaren pieprzu
2 duze, posztkowane cebule- zwykle
2 duze, poszatkowane cebule czerwone
1-2 lyzki pieprzu cytrynowego
2 liscie bobkowe
1 duza wiazka poszatkowanego kopru
Wlozyc filety do zalewy na noc w lodowce. Wyjac, osuszyc. Wymiesza
ingrediencje do mieszanki. Wkladac filety na przemian z mieszanka do sloika.
Zostawic na kilka dni w lodowce.
Śledź Yvonne
4 filety solone sledziowe
0,5 szklanki soku z pomaranczy
3-4 lyski occtu 24%
0,5 szklanki cukru
3 lyzki miodu
0,5 szklanki wody
starta skorka z pomaranczy
1 drobnopokrojona cebulka
Zagotowac zalewe, ostudzic. Pokroic sledzia na kawalki. W sloiku ulozyc
sledzia, cebulke i skorke pomaranczowa. Zalac zalewa i odstawic na jeden
dzien. Pycha.
Śledź cytrynowo-limetkowy
6 filetow wymoczonych
Zalewa 1
1,5 dl wody
5 lyzek occtu 12%
1 dl cukru
10 ziaren ziela angielskiego
1 listek bobkowy
1 cebula
kilka pedow kopru
Zalewa 2
1 dl majonezu
3 dl kwasnej smietany
skorka zdrapana z jednej limetki
1 lyzka soku z limetki
skorka zdarta z jednej cytryny
1 lyzka soku z cytryny
Zagotowac zalewe 1 (bez koperku i cebuli) Zalac zimna zalewa sledzie, koper
i pokrojona cebule i niech stoi jeden dzien. Zmieszac ingrediencje do zalewy
2. Wyjac filety z zalewy 1, pokroic na kawalki i wsadzic do zalewy 2.
Posypac starta skorka i niech stoja kilka godzin.
Śledź ginowy (z jałowcówką)
6-8 filetow sledziowych wymoczonych
2 listki laurowe
2 najchętniej czerwone cebule
Zalewa:
0,5 dl octu 24%
1-1,5 cukru
1½ wody
0,5 dl ginu czyli jalowcowki
1,5 zmiażdżonych ziaren jałowca
Zmieszac ocet z cukrem, wlac wrzaca wode i mieszac az się cukier rozpusci.
Zmieszac gin z jalowcem. Wkladac na przemian kawalki sledzia i plasterki
cebuli. Zalac zalewa, na koniec wlozyc liscie laurowe (bobkowe) i odstawic
na 24 godziny.
Sledz z Gunnebo
1 kg solonego sledzia
szklanka majonezu
szklanka kwasnej smietany
1 lyzeczka pokruszonych ziaren jalowca
3 listki laurowe
kieliszek ginu
kieliszek sherry
1 lyzeczka soli
1 szczypta piperzu
Wymieszac wszysko za wyjatkiem sledzia. Wlozyc do garnka kamiennego sledz na
przemian z sosem. Jesc po 2 dniach.
Sledz rabarbarowy z Bornholmu
60 dkg sledzia
4 lyzek maki
2 lyzki ziaren gorczycy
zalewa:
75 dkg rabarbaru
0,5 szklanki cukru
2 lyzki occtu 24%
do przybrania:
0,5 szklanki poszatkowanych orzechow wloskich
Popanierowac sledzia maka, sola i gorczyca. Wlozyc do zaroodpornej formy,
grzbietami do gory. Piec w 200 stopni przez 20 minut. Rabarbar zagotowac z
cukrem na malym gazie. Dodac ocet. Zalac cieplego sledzia zalewa, posypac
orzechami. Jesc na goraco, cieplo i zimno.
Brännösill
60 dkg wymoczonych filetow
zalewa 1
1 l wody
szklanka occtu 24%
0,5 szklanki grubej soli
3 czubate lyzki cukru
1 cebula najlepiej czerwona
zalewa2
niecala szklanka oleju
3-4 lyzki occtu winnego z czerwonego wina
0,5 szklanki sosu chici Heinza
2 zabki czosnku przecisniete albo posiekane
2 lyzki francuskiej musztardy
3 czubate lyzki posiekanego koperku
Zagotowac zalewe 1, wystudzic i zalac sledzie nia. Odstawic na 2 dni.
Odcedzic. Wymieszac zalewe 2 i zalac nia sledzie. Jesc na drugi dzien.
Kaviarströmming (sledz kawiorowy)
60 dkg filetow swiezych
zalewa
0,5 szklanki occtu 12%
0,5l wody
1 lyzka soli
sos
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanka kwasnej smietany
0,5 lyzeczki soli
12-15 potluczonych ziaren pieprzu
2-3 lyzki pasty kawiorowej z tubki (jezeli taka jest do dostania)
1 starty zabek czosnku
0,5 szklanki poszatkowanego koperku
2 lyzki musztardy nie za ostrej
2 lyzki drobno posiekanej cebulki
jajka pokrojone w zabki do przybrania
Zamieszac skladniki do zalewy. Zalac sledzia becz skory i odstawic na noc.
Od czasu do czasu przelozyc na druga strone. Na drugi dzien wymieszac
skladniki do sosu. Wyjac sledzia z zalewy, wlozyc do sloika warstwa sledzia
i warstwa sosu. Na drugi dzien mozna jesc. Przyozdobic jajkami.
Västerbottensill (sledz z regionu Västerbotten)
40 dkg sledzia solonego
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanki kwasnej smietany
niecala szklanka drobno startego ostrego sera zoltego
1-kilka zabkow czosnku
1 lyzka musztardy francuskiej
1 szczypta pieprzu tureckiego
1 szczypta pieprzu
1szczypta soli
Wymoczyc sledzia. Pokroic na male kawalki. Zetrzec ser, wycisnac czosnek.
Wymieszac wszystkie skladniki na krem, dodac przyprawy. W sloiku ulozyc
sledzia na przemian z kremem.
Śledź a la Russe (czyli po rusku)
40 dgk sledzia solonego wymoczonego
szklanka kawasnej smietany
0,5 szklanki smietany kremowki
1 ogorek kiszony albo konserwowy
1 burak konserwowy
1 jajko na twardo
2 lyzki posiekanej pietruszki albo koperku
Pokroić śledzie na kawalki. Polozyc na polmisku. Ubic kremowke i pomieszac
ze smietana kwasna. Rozsmarowac na sedziach. Posiekac reszte i posypac tym
sledzie.
Gubbröra (mieszanka chłopa, nie rolnika)
1 puszka ansjovis
3 jajka na twardo
1 najchetniej czerwona cebula (mozna zwykla)
0,5 pora
4 lyzki kwasnej smietany
4 lyzki majonezu
3 lyzki sosu chili (takiego Heinza)
0,5 pokrojonej pietruszki
4-6 kromek chleba razowego ciemnego
Wszystko pokroic i wymieszac z majonezem, smietana i såsem chili.
Nalozyc na chleb i zjesc ze smakiem
Salatka ojca Bengta
2 jajka na twardo
2 pomidory
puszka ansjovis
2 lyzki posiekanego szczypiorku
2 lyzki sosu chili
1 dl majonezu
Posiekac, wymieszac, podawac z chlebem.
Tort śledziowy (skanski)
1 puszka ansjovis
3 dl śmietany kremowki
1 dl poszatkowanego szczypiorku
1 szczypta pieprzu
Ubić śmietanę. Poszatkować śledzia. Wymieszać ze śmietaną, szczypiorkiem i
pieprzem. Wlać do okrąglej tortownicy. Zamrozić co najmniej 6 godzin.
Przybrać plasterkami cytryny i szczypiorkiem przed podaniem.
Pozdrowienia. Krzysztof.
|