Data: 2001-05-22 10:49:33
Temat: Re: poszukiwany cider(jablecznik)
Od: "Jerzy" <0...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
dyskusyjnych napisał:1etrurq.shvu2ov6ki6cN%w...@t...com.pl...
> > > Nie wiem tylko jak zrobic cydr slodki -- kazdy dodatek cukru
wszczyna
> > > nowa fermentacje.
> > Z soku slodkich jablek.
> O slodka naiwnosci.
Nie powiesz, ze one nie róznia sie w smaku zarówno owoce jak i cydr.
Odczuwanie slodkiego smaku to przeciez nie tylko kwestia cukru ale i
dodatków (cynamon i gozdziki).
Ponadto, czy zawsze otrzymujesz ten sam "%" stezenia alkoholu?
> Drozdze zezra i zmienia w alkohol kazda ilosc cukru
> naturalnie zawartego w jablkach, nawet najslodszych.
Chyba jednak nie zawsze jest tak jak mówisz, zmuszasz mnie do odgrzebania
dawno zapomnianej wiedzy. Poszperam.
> > Zobacz jak oni to robia:
> > http://web.bham.ac.uk/GraftonG/cider/recipes/c4.htm
> W tym przepisie jedyne co tlumaczy, ze cydr wychodzi slodki, jest duzy
> dodatek pirosiarczanu (campden tablets), ktory przerywa fermentacje w
> okjreslonym punkcie. A ja nie chcialbym zbytnio siarczyc cydru, a nadto
> uzyskac cydr musujacy.
No dobrze, zgoda ale nie powiedziales, ze bez dodatku chemii. Przerwac
fermentacje mozesz równiez poprzez pasteryzacje i tak to robia w USA.
pozdr. Jerzy
|