Data: 2001-05-22 16:40:00
Temat: Re: poszukiwany cider(jablecznik)
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Jerzy <0...@m...pl> wrote:
> Użytkownik Wladyslaw Los <w...@t...com.pl> w wiadomooci do grup
> dyskusyjnych napisa":1etrurq.shvu2ov6ki6cN%w...@t...com.pl...
> > > > Nie wiem tylko jak zrobic cydr slodki -- kazdy dodatek cukru
> wszczyna
> > > > nowa fermentacje.
> > > Z soku slodkich jablek.
> > O slodka naiwnosci.
> Nie powiesz, ze one nie róznia sie w smaku zarówno owoce jak i cydr.
> Odczuwanie slodkiego smaku to przeciez nie tylko kwestia cukru ale i
> dodatków (cynamon i gozdziki).
Do cydru cymnamon i gozdziki? Ponadto jest to moze slodycz tylko w
przenosni.
> Ponadto, czy zawsze otrzymujesz ten sam "%" stezenia alkoholu?
Nie, ale po prostu im wieksze poczatkowe stezenie cukru, tym mocniejszy
napoj. Az do tego stopnia, kiedy same drozdze nie wytrzymuja stezenia
alkoholu i gina. Ale tyle cukru, by drozdze nie zdolaly go przetworzyc
na alkohol i napoj powstal slodki i mocny zawiera chyba tylko moszcz z
przejrzalych winogron. Wszelkie slodkie wina z innych produktow sa albo
dodatkowo dosladzane, albo fermentacja jest sztucznie przerywana.
Podejrzewam, ze slodki cydr jest tez uzyskiwany przez jakas sztuczke.
Wladyslaw
|