Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Blanka Zych" <a...@j...w.sygnaturce>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: poszukuję sprawdzonego i prostego przepisu na mazurek
Date: Sun, 21 Mar 2004 11:41:16 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 29
Sender: z...@p...onet.pl@host168-180.crowley.pl
Message-ID: <4...@u...domek>
References: <c3i6dk$t45$1@opat.biskupin.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: host168-180.crowley.pl
X-Trace: news.onet.pl 1079865515 6794 62.181.180.168 (21 Mar 2004 10:38:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Mar 2004 10:38:35 GMT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195777
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ewa P." <e...@b...wroc.pl> napisał...
> Od lat jeżdżę na Wielkanoc do teściów, gdzie robi się pyszne mazurki
> czekoladowe i orzechowe na kruchym cieście. Chciałabym raz zawieźć własny
> mazurek, ale nie mam sprawdzonego przepisu. Rok temu zrobiłam taki z
płatków
> owsianych, ale wyszedł twardawy.
> Czy możecie mi coś zaproponować? Nie odsyłajcie mnie proszę do Googla, bo
> tam przepisów bez liku, ale mi chodzi o coś polecanego.
Ja robię mazurek kajmakowy. Prosto i szybko - na początek wstawiam 2 puszki
mleka skondensowanego słodzonego do wody i gotuję je na małym ogniu
ok. 2-2,5h. W tzw. międzyczasie robię kruche ciasto, z którego po
schłodzeniu
w lodówce piekę spód/spody robiąc wyższe brzegi. Jak ciasta zostanie, to
można
też babeczki kruche upiec od razu ;-)
Do kajmaku z mleka skondensowanego dodaję masła, czasem kakao i to wylewam
na ostygnięty kruchy spód. Na to ewentualnie polewę, ale rzadko, bo nie
przepadam
za polewami. No i dekoracja z migdałów lub orzechów. I już ;)
Pozdrawiam i życzę smacznego
--
Blanka Z.
blankaz(at)gazeta.pl http://hell.pl/blanka/
"Obecny stan wiedzy można podsumować następująco:
Na początku było nic, które wybuchło." Terry Pratchett
|