Data: 2005-09-20 21:06:54
Temat: Re: potrawy z krabow i rakow?
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Marcin Goralski" <g...@s...won> wrote in message
news:slrndj0tap.rck.gooral@linusia.jedwab...
> Irlandia (okolice Dublina).
> Sa brazowe najwieksze osobniki jakie widzialem sa wielkosci 0.5 l kufla do piwa
> (akurat jeden plywal obok stad porownanie).
Tu jest o krabach ktore wylawiamy w Chesapeake.
http://www.dnr.state.md.us/fisheries/education/crab/
bluecrabfacts.html
W Irlandii sa inne kraby.
Pogadaj z tubylcami - oni wiedza najlepiej co i jak lapac (byle legalnie...)
> hm niezawiele zrozumialem ;P
> raki sa ze slodkiej wody (chyba oczywiste?) slyszalem ze jadalnesa tylko
> szczypce (w takim wypadku nie ma o czym gadac bo tam miesa jak 2 zapalki szkoda
> meczyc zwierze)
Raki moga byc slodko i slono wodne, oraz z wod mieszanych, gl. przybrzeznych ale
mieso rakow jest slodkie. Je sie glownie odwlok/ogon no i te troszeczke mieska "od
pletw ogonowych." Gumbo to taka potrawa z poludnia USA rodem - zawiera raki miedzy
innymi.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
|