Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia [prasa] Margaryny Re: [prasa] Margaryny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: [prasa] Margaryny

« poprzedni post następny post »
Data: 2012-09-24 20:48:50
Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Mon, 24 Sep 2012 22:44:01 +0200, Chiron napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:gwcugjcjm3g1.42wa8za79xat.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 24 Sep 2012 06:30:27 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:phct551w3lp8.15q9pia0y5uep$.dlg@40tude.net...
>>>> XL jem wszystkie pestki ze zjadanych jabłek, tudzież w sezonie
>>>> "przetworowym" ok. 20 pestek śliwkowych dziennie - wyłuskałam wszystkie
>>>> pestki ze wszystkich przerobionych w tym sezonie śliwek, a jest tego, oj
>>>> jest. I tylko jeden warunek: PESTKI MUSZĄ BYĆ ŚWIEŻE, NIE PRZECHOWYWANE
>>>> ANI
>>>> SUSZONE, tu się zgina dziób pingwina
>>>
>>> Dodam jeszcze, że pestki moreli- ich zawartość- moja ś.p. babcia używała
>>> zamiast migdałów. Do mojej ulubionej zupy z dyni gniotła ich bardzo dużo.
>>> W
>>> postaci zgniecionej (w moździerzyku) przechowywaliśmy je też przez
>>> dłuższy
>>> czas (bo skąd zimą morele?)
>>
>> Pestki (wyłuskane) można zamrozić w porcjach jednorazowych.
>> Natomiast mój sposób na ich jedzenie jest, uważam, świetny: po prostu
>> biorę
>> kilka pestek i pół kromki chleba z masłem - no i jem. Pestki (aby to co
>> trzeba było potem efektywnie wchłonięte) muszą być dokładnie pogryzione, a
>> razem z masłem dają w ustach istne masło orzechowe. I nawet myślałam, czy
>> ich nie blendować z masłem na pastę do smarowania pieczywka... Masło
>> swietnie niweluje gorycz pestek, o dziwo.
>
> Tak naprawdę tę nieprzyjemna goryczkę można zniwelować- ściągając z pestki
> skórkę.

Tylko że właśnie nie wiadomo, czy aby w skórce nie znajduje się znacząca
ilość amigdaliny.

> Tylko t opracochłonne:-). Zawartość ma smak bardzo zbliżony do
> migdałów. A z zupką z dyni- sama radość dla podniebienia. To naprawdę
> najlepsza zupa na świecie- szczególnie ta robiona przez moją babcię.

Zupa dyniowa? - moje dziewczyny ją gotują, odkąd pierwszy raz spróbowały
mojej. Przez to muszę już dla nich dynie uprawiać co roku :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.09 Maciej Jastrzębski
25.09 Bbjk
25.09 Chiron
25.09 Ikselka
25.09 Ikselka
25.09 Ikselka
25.09 Bbjk
25.09 Ikselka
25.09 Maciej Jastrzębski
25.09 Stalker
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6