Data: 2012-09-24 20:48:50
Temat: Re: [prasa] Margaryny
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 24 Sep 2012 22:44:01 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:gwcugjcjm3g1.42wa8za79xat.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 24 Sep 2012 06:30:27 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:phct551w3lp8.15q9pia0y5uep$.dlg@40tude.net...
>>>> XL jem wszystkie pestki ze zjadanych jabłek, tudzież w sezonie
>>>> "przetworowym" ok. 20 pestek śliwkowych dziennie - wyłuskałam wszystkie
>>>> pestki ze wszystkich przerobionych w tym sezonie śliwek, a jest tego, oj
>>>> jest. I tylko jeden warunek: PESTKI MUSZĄ BYĆ ŚWIEŻE, NIE PRZECHOWYWANE
>>>> ANI
>>>> SUSZONE, tu się zgina dziób pingwina
>>>
>>> Dodam jeszcze, że pestki moreli- ich zawartość- moja ś.p. babcia używała
>>> zamiast migdałów. Do mojej ulubionej zupy z dyni gniotła ich bardzo dużo.
>>> W
>>> postaci zgniecionej (w moździerzyku) przechowywaliśmy je też przez
>>> dłuższy
>>> czas (bo skąd zimą morele?)
>>
>> Pestki (wyłuskane) można zamrozić w porcjach jednorazowych.
>> Natomiast mój sposób na ich jedzenie jest, uważam, świetny: po prostu
>> biorę
>> kilka pestek i pół kromki chleba z masłem - no i jem. Pestki (aby to co
>> trzeba było potem efektywnie wchłonięte) muszą być dokładnie pogryzione, a
>> razem z masłem dają w ustach istne masło orzechowe. I nawet myślałam, czy
>> ich nie blendować z masłem na pastę do smarowania pieczywka... Masło
>> swietnie niweluje gorycz pestek, o dziwo.
>
> Tak naprawdę tę nieprzyjemna goryczkę można zniwelować- ściągając z pestki
> skórkę.
Tylko że właśnie nie wiadomo, czy aby w skórce nie znajduje się znacząca
ilość amigdaliny.
> Tylko t opracochłonne:-). Zawartość ma smak bardzo zbliżony do
> migdałów. A z zupką z dyni- sama radość dla podniebienia. To naprawdę
> najlepsza zupa na świecie- szczególnie ta robiona przez moją babcię.
Zupa dyniowa? - moje dziewczyny ją gotują, odkąd pierwszy raz spróbowały
mojej. Przez to muszę już dla nich dynie uprawiać co roku :-)
--
XL Wartością jest autentyczność wnętrza - warto być nawet chamem, ale
takim, żeby każdy szukał twego towarzystwa.
(by XL)
|