Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "AW" <s...@p...lachem.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: problem z kaczka
Date: 17 Jan 2005 15:55:19 GMT
Organization: news.onet.pl
Lines: 34
Sender: s...@p...onet.pl@onyks.chem.pg.gda.pl
Message-ID: <csgn57$gh9$2@news.onet.pl>
References: <csg9hv$j7$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: onyks.chem.pg.gda.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1105977319 16937 153.19.38.52 (17 Jan 2005 15:55:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jan 2005 15:55:19 GMT
User-Agent: XanaNews/1.17.1.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:228028
Ukryj nagłówki
... wrote:
> Witajcie!
> Zwracam sie do Was z nadzieja ze ktos mi pomoze i podpowie co robie
> zle... Wczoraj po raz kolejny pieklam kaczke... Niestety byla to
> taka kaczka kupiona mrozona, nie mam mozliwosci kupienia takiej co
> biegala po czyims podworku... Wyprobowalam juz kolejny przepis na owa
> kaczke i ciagle rezultat jest ten sam, tzn kaczka pomimo dlugiego
> pieczenia (wczoraj ponad 3 godziny 1,5 kg kaczki) caly czas jest
> twarda i jak na kaczke dosc sucha... Pieklam juz ja w roznoraki
> sposob tzn pod folia aluminiowa i bez, dolewajac wody i nie
> dolewajac. Srednia temp pieczenia to okolo 200 st. Piekarnik mam
> gazowy baaaardzo stary, grzejacy tylko od dolu, zwiekszenie
> temperatury grozi przypaleniem i to szybkim... Oczywiscie w czasie
> pieczenia kaczke polewam tym co sie wytopilo plus woda, przed
> pieczeniem rozmrazam i nacieram sola i przyprawami. Probowalam piec i
> w calosci i po pokrojeniu na czesci i faszerowana i nie.... I efekt
> jest caly czas tak samo niezadowalajacy... Wszystkie kaczki ktore
> jadlam do tej pory w restauracjach po prostu rozplywaly sie w ustach,
> a po moich az szczeka boli :( Co robie nie tak? Moze powinnam ja
> jeszcze dusic w garnku, jesli tak to kiedy? Nie mam tego w zadnym
> przepisie na pieczona kaczke. Aha i jeszcze jedno, te wszystkie
> kaczki ktore jadlam byly z koscmi i mieso bardzo latwiutko
> odchodzilo, u mnie nie chce i to kolejny problem... Czy ktos wie co
> powinnam zrobic by mi wreszcie ta kaczka wyszla tak jak powinna tzn
> by byla miekka i nie sucha??? Za wszystkie rady bede ogromnie
> wdzieczna bo uwielbiam pieczona kaczke a niestety nie moge sobie
> pozwolic na to by jadac ja wylacznie w restauracjach... Pozdrawiam.
> Magda
Spróbuj wysmarować ją sosem Worchester (od wewnątrz i z zewnątrz).
Nie daję gwarancji że to pomoże ale u mnie zadziałało - ale może to
tylko złudzenie.
AW
|