Data: 2001-04-02 20:22:37
Temat: Re: problem z masą do ciasta/krem z czekolady
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
DD wrote:
>
> Witam.
> Jestem stałym czytelnikiem grupy. Znalazłem tu wiele ciekawych porad i
> przepisów.
> W chwili obecnej mam problem. Gdy próbowałem robić krem (masę)
> do przekładania ciast, zawsze miałem problemy: a to się zważyła, a to wyszła
> za rzadka
> i wypływała z ciasta. Nie wiem w czym jest problem.
> Proszę o porady i uwagi dotyczące robienia masy (kremu) do ciast.
> Czy ma znaczenie temperatura produktów? A może kolejność dodawania
> skłądników?
> Z góry dziękuję za odpowiedź.
> Dariusz Drewienkowski d...@p...com
Od pewnego czasu robie masy z czekolady i smietanki,.zamiast z jajek i
masla. Robi sie to tak
335 g/12 oz gorzkiej lub pol gorzkiej czekolady
500 ml/18 oz smietanki kremowki
Smietanke doprowadzic do wrzenia, dodac czekolade, mieszac, az
calkowicie polaczone, przelac do miski, schlodzic w lodowce az zimne, i
zacznie gestniec. W tym stanie mozna uzyc na polewe czekoladowa albo
ubic recznym mikserem, az powstanie masa, ale nie za dlugo, bo masa
ciagle sztywnieje przez pewien czas po ubijciu. Rozsmarowywac wkrotce po
ubiciu.
Jesli sie zwarzy w czasie ubijania, podgrzac az sie polaczy, i schlodzic
jeszcze raz.
Magdalena Bassett
|