Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Kajetana_Kinga" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: problemy z tartą
Date: Wed, 23 May 2007 12:51:37 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <f3164e$2ck$1@inews.gazeta.pl>
References: <1...@a...googlegroups.com>
<f2ulh6$peo$1@inews.gazeta.pl>
<1...@k...googlegroups.com>
<f30r1q$bk1$1@inews.gazeta.pl> <f3101i$2mb$1@news.onet.pl>
<f310o7$8h5$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: office.cpartners.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1179917262 2452 85.232.245.106 (23 May 2007 10:47:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 23 May 2007 10:47:42 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3028
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3028
X-User: kajetana_kinga
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296852
Ukryj nagłówki
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:f310o7$8h5$1@inews.gazeta.pl...
> Dominik Jan Domin pisze:
>
>> Porcelana z pewnością się musi nagrzać, czyli przez pierwszy okres studzi
>> ciasto. Ale 200 st to IMHO ciut mało, dałbym wyższa temperaturę.
>
> Wystarczy imo, piekę kruche w 200, choć nie w porcelanie i jest ok. Zresztą
> zależy od ciasta, większe w ciut wyższej, drobne w niższej, tarta jest cienka,
> więc nie ryzykowałabym 220. No, chyba że na sam początek, potem zredukować, by
> brzegi zbyt nie ściemniały. No, ale ta porcelana musi zabrać sporo
> ciepła...Więc może na początek dać 220 i zredukować, jak się już cale
> ustrojstwo dobrze nagrzeje?
>
> Nikalu, może spróbuj upiec kolejną tartę w jakiejś formie nie z porcelany, a w
> temp. tej samej, zobaczysz, jak będzie - i daj znać, czy wyszło dobrze. Albo w
> porcelanie zaczynając od 220?
Ja się pod tym podpisuję, piekę spody do tarty w takiej blaszce, ale
aluminiowej - zawsze wychodzą.
Taka porcelanowa warstwa jest grubsza od aluminium i bardziej izoluje, więc
trzeba jej czasu.
A co do przepisu są różne opcje - jedni dają jajko, inni nie, a spotkałam się
też z przepisem, w którym dodaje się gotowane żółtko.
Ale generalnie nie powinno to wpływać na "wychadzalność" ciasta, tylko na
kruchość (np. dla mnie bez jajka to kruszy się za bardzo - wolę z.)
A tak w ogóle to moim zdaniem nie musisz piec samego spodu, możesz upiec ją z
nadzieniem od razu, chyba, że chcesz taką z surowymi owocami.
Pozdrawiam
I powodzenia w tartach życzę
K
|