Data: 2007-12-08 14:27:50
Temat: Re: prośba o przepis na tort makowy
Od: Bbjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Paprika pisze:
> Ale i tak - to orzechowy, a ja juz mam ten makowy zwizualizowany:)
Chcesz makowy z masą kawową (lub jaką)?
Tu masz przepis na ciasto, a jeśli chcesz masę, to wieczorem.
8 jaj,
25 dag cukru-pudru,
1 łyżka miodu,
kilka migdałów gorzkich (od dawna ich nie ma w Pl, ale bywają poza)
6 dag bułki tartej
skórka z cytryny otarta, wanilia
Mak przygotowujesz, jak na makowiec (sparzony i przez maszynkę), migdały
bez łupinek mielisz.
Żółtka ucierasz z połową cukru na puszysty kogel mogel, białka ubijasz z
drugą połową cukru na sztywną pianę.
Na żółtka układasz mak, pianę, tartą bułkę, miód, wanilię, skórkę
cytrynową, zmielone migdały. To wszytko lekko mieszasz łyżką, wykładasz
do tortownicy posmarowanej masłem i posypanej bułką (najlepiej domową),
pieczesz ok. 40 minut w temp. ok. 200 stopni. Po wystygnięciu ten makowy
biszkopt kroisz na dwa lub trzy krążki.
Znam tez inny tort makowy, burgenlandzki (jeśli go chcesz, to tez
wieczorem wklepię przepis, bo nie pamiętam proporcji), pieczony z
masłem, ale ten bez niego jest lepszy do mas.
--
Bbjk
|