Data: 2007-03-11 17:28:44
Temat: Re: proszę o informację, jakie rodzaje mięsa wołowego nadają się na
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Le samedi 10 mars 2007 ŕ 10:16:27, dans <estt0q$25q$1@inews.gazeta.pl> vous écriviez
:
> befsztyk...
> Szukałem, niestety nic nie udało mi się znaleźć. Na pewno polędwica, ale
> czasem niełatwo ją dostać, a ostatnio miałem przypadek, że sprzedawano tylko
> w całości, a to na 2 osoby w mojej rodzinie zdecydowanie za dużo.
> Poza tym ta polska jest o niebo gorsza od holenderskiej czy argentyńskiej,
> ale na lokalnym rynku bardzo ciężko zdobyć te ostatnie. Może waro spróbować
> karkówki, ligoty czy innego rodzaju wołowiny na befsztyk? Nie wiem nie
> probowałem - czy ma ktoś podobne doświadczenia?
Zazwyczaj robi się dobre befsztyki rowniez z antrykotu, literatura
wspomina rownież o krzyżowej, ale ja akurat tego nie próbowalam. Co do ligawy
("cygańska pieczen") to zdecydowanie odradzam : co prawda przypomina
wyglądem wolowinę ale po usmażeniu jest podeszwą.
Ewcia
--
Niesz
|