Data: 2002-09-28 12:08:27
Temat: Re: przepis na chleb bialy , razowy i bylkikaizerki
Od: "halszczak" <h...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3D94511A.5000604@ukbf.fu-berlin.de...
> Qwax:
> >>Dobrego chleba zaczyna naprawde brakowac.
> >
> >
> > Nie ma (prawie) dobrego chleba - na moje pytanie było jedynie kilka
> > adresów na całą grupę - a dobre bułki jadłem ostatni raz ok. 1986r.
>
> ja już to też przerabiałem. Szukałem kiedyś przepisu na bułki, takie
> jakie kiedyś za socjalizmu były: lekko chrupiące z wierzchu, a w środku
> coś konkretnego, a nie tylko powietrze. No i takie, co na drugi i trzeci
> dzień, choć już nie tak świeżo pachnące, ale nadające się do zjedzenia.
> Niestety nic z tego. Okazuje się, że mąka występująca w normalnej
> sprzedaży w krajach obozu kapitalistycznego jest do takowych zabaw za
> dobra (kwestia sporna). Kumpel dowiadywał się w lokalnej piekarni u
> swojego kumpla. Po prostu trzeba coś pośredniego między normalną a
> razową mąką mieć. A ja nie mam :-( Do mielenia samemu nie mam nerwów.
>
> Waldek
>
Wystarczy zmieszać, mniej więcej, pół na pół zwykłą z mąką żurek. Moja
Babcia piekła tak chleb, ale nie pamięta przepisu, a ja nigdzie nie mogę
znależć.
|