Data: 2002-09-28 14:31:50
Temat: Re: przepis na chleb bialy , razowy i bylkikaizerki
Od: waldemar z domu <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
halszczak:
>> > Nie ma (prawie) dobrego chleba - na moje pytanie było jedynie kilka
>> > adresów na całą grupę - a dobre bułki jadłem ostatni raz ok. 1986r.
>>
>> ja już to też przerabiałem. Szukałem kiedyś przepisu na bułki, takie
>> jakie kiedyś za socjalizmu były: lekko chrupiące z wierzchu, a w środku
>> coś konkretnego, a nie tylko powietrze. No i takie, co na drugi i trzeci
>> dzień, choć już nie tak świeżo pachnące, ale nadające się do zjedzenia.
>> Niestety nic z tego. Okazuje się, że mąka występująca w normalnej
>> sprzedaży w krajach obozu kapitalistycznego jest do takowych zabaw za
>> dobra (kwestia sporna). Kumpel dowiadywał się w lokalnej piekarni u
>> swojego kumpla. Po prostu trzeba coś pośredniego między normalną a
>> razową mąką mieć. A ja nie mam :-( Do mielenia samemu nie mam nerwów.
>>
> Wystarczy zmieszać, mniej więcej, pół na pół zwykłą z mąką żurek. Moja
> Babcia piekła tak chleb, ale nie pamięta przepisu, a ja nigdzie nie mogę
> znależć.
taa, tylko skąd wziąć mąkę-żurek. Pieczenie bułek napada mnie spontanicznie,
a spontaniczny wypad do Szczecina czy Wrocławia to kawałek drogi, a w
Słubicach pewnie nie dostanę, a to też 100km i niebieskie gnojki na ulicach
ściągające bakszysz.
Waldek
|