Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "ulla" <u...@s...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przyprawy
Date: Wed, 19 Sep 2001 12:24:20 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 38
Message-ID: <9o9s32$re$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9o9jcp$6vh$1@news.tpi.pl> <9o9pci$4aa$1@rabarbar.eu.org>
<9o9qg6$rf3$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: raja.se.com.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1000895394 878 212.75.119.35 (19 Sep 2001 10:29:54 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Sep 2001 10:29:54 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:69717
Ukryj nagłówki
Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o9qg6$rf3$...@n...tpi.pl...
> Powaliłaś mnie na kolana. Niektórych wcale nie znam dziwności. Co to
masalla
nie umiem Ci powiedzieć z czego to jest , pierwszy raz spotkałam sie z tą
przyprawą 15 lat temu jak poznałam swojego przyszłego, który jak sie potem
okazało obłednie gotuje, on miał ta przyprawe od znajomych Egipcjan u
których własnie nauczył sie gotować.
Dodaje sie to to do wszelkich ichnich potraw, można u nas kupić
pod nazwą Garam masala w lepiej zaopatrzonych sklepach, ale na razie nie
powiem Ci gdzie bo nie pamiętam.
> i harissa?
harissa to niezbyt drobno zmielona papryka ostra, a nawet bardzo ostra
ususzona, harrise mozna zrobić również ze zmielonej i drobno przetartej
świezej papryki ostrej/czerwonej/ dodaje sie do tego olej, czosnek, kolendrę
potem musi sie przżreć ze 2 dni i mozna jeść, tyle że ostroznie bo odrobina
tej przyprawy wypala przełyk do samego końca. Może bardzo długo stać.
Ma niezwykły aromat.
> I skąd ziarenka musztardy i do czego? Oj!
aż z Maroka niestety, mój wąż jest często jeżdżący po świecie i skupuje
przyprawy bo uwielbia gotować., do czego nie wiem, moze bedzie robił
musztardę, jeszcze go nie pytałam, ale zapytam jak chcesz.
Sos jalapeno - ratunku, co to?
sos z zielonego pieprzu, przeważnie w supermarketach stoi koło tobasco w
bardzo podobnej buteleczce,tyle że zielony, też
dośc ostry.
ula.
>
> Wkn
>
>
|