Data: 2001-09-19 10:24:20
Temat: Re: przyprawy
Od: "ulla" <u...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9o9qg6$rf3$...@n...tpi.pl...
> Powaliłaś mnie na kolana. Niektórych wcale nie znam dziwności. Co to
masalla
nie umiem Ci powiedzieć z czego to jest , pierwszy raz spotkałam sie z tą
przyprawą 15 lat temu jak poznałam swojego przyszłego, który jak sie potem
okazało obłednie gotuje, on miał ta przyprawe od znajomych Egipcjan u
których własnie nauczył sie gotować.
Dodaje sie to to do wszelkich ichnich potraw, można u nas kupić
pod nazwą Garam masala w lepiej zaopatrzonych sklepach, ale na razie nie
powiem Ci gdzie bo nie pamiętam.
> i harissa?
harissa to niezbyt drobno zmielona papryka ostra, a nawet bardzo ostra
ususzona, harrise mozna zrobić również ze zmielonej i drobno przetartej
świezej papryki ostrej/czerwonej/ dodaje sie do tego olej, czosnek, kolendrę
potem musi sie przżreć ze 2 dni i mozna jeść, tyle że ostroznie bo odrobina
tej przyprawy wypala przełyk do samego końca. Może bardzo długo stać.
Ma niezwykły aromat.
> I skąd ziarenka musztardy i do czego? Oj!
aż z Maroka niestety, mój wąż jest często jeżdżący po świecie i skupuje
przyprawy bo uwielbia gotować., do czego nie wiem, moze bedzie robił
musztardę, jeszcze go nie pytałam, ale zapytam jak chcesz.
Sos jalapeno - ratunku, co to?
sos z zielonego pieprzu, przeważnie w supermarketach stoi koło tobasco w
bardzo podobnej buteleczce,tyle że zielony, też
dośc ostry.
ula.
>
> Wkn
>
>
|