Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pstrąg zapiekany w chlebie

Grupy

Szukaj w grupach

 

pstrąg zapiekany w chlebie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 65


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2014-05-26 00:26:34

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):


>
> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)

Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się na
spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym sukcesem.
Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak wyjdzie
WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło to
specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i podkreślić -
niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

12. Data: 2014-05-26 00:58:31

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
>> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
>
> Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
> Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb
> może je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować
> zapiec tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić,
> ułożyć na nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.

Jeśli chodzi o efekt wizualny, to może lepiej ponacinać całość,
rozciągnąć, a na koniec poprzeplatać? Pstrąg w sieci, to lepsze
zestawinie niż jakieś tam warkoczyki.

Jarek

--
I jak plecionka długa z włosów blond,
Na której wdowiec nosić zwykł
Zégarek srébrny - - -

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2014-05-26 09:01:47

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: "Stefan" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora



Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:1ptx6l3iojgq2$.1nlq99prvvoo3.dlg@40tude
.net...

Dnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):


>
> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)

Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się na
spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym sukcesem.
Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak wyjdzie
WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło to
specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i podkreślić -
niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
a być może nawet podziękuje, tak jak 30 lat temu :)))) Ad Multos Annos!!!!
pozdr
Stefan


---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2014-05-26 09:34:17

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: "Chiron" <c...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Stefan" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:lluoss$37e$1@node1.news.atman.pl...
>
>
> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:1ptx6l3iojgq2$.1nlq99prvvoo3.dlg@40tude
.net...
>
> Dnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):
>
>
>>
>> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
>> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
>> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
>> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
>
> Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się na
> spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym sukcesem.
> Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak wyjdzie
> WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
> wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło to
> specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i
> podkreślić -
> niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
> a być może nawet podziękuje, tak jak 30 lat temu :)))) Ad Multos Annos!!!!
> pozdr
> Stefan

Dzięki- to dopiero na 9 czerwca, no ale masz może jakiś przepis na takie
ciasto chlebowe- ew. uwagi do tego?


--

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2014-05-26 10:00:03

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-05-26 00:58, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
>>> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
>> Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
>> Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb
>> może je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować
>> zapiec tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić,
>> ułożyć na nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.
> Jeśli chodzi o efekt wizualny, to może lepiej ponacinać całość,
> rozciągnąć, a na koniec poprzeplatać? Pstrąg w sieci, to lepsze
> zestawinie niż jakieś tam warkoczyki.

Racja! Nawet wyszłaby z tego wspaniała kulinarna alegoria połowów sprzed
trzydziestu laty.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2014-05-26 10:45:14

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 26 May 2014 09:34:17 +0200, Chiron napisał(a):

> Użytkownik "Stefan" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:lluoss$37e$1@node1.news.atman.pl...
>>
>>
>> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:1ptx6l3iojgq2$.1nlq99prvvoo3.dlg@40tude
.net...
>>
>> Dnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>
>>>
>>> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
>>> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
>>> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
>>> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
>>
>> Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się na
>> spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym sukcesem.
>> Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak wyjdzie
>> WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
>> wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło to
>> specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i
>> podkreślić -
>> niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
>> a być może nawet podziękuje, tak jak 30 lat temu :)))) Ad Multos Annos!!!!
>> pozdr
>> Stefan
>
> Dzięki- to dopiero na 9 czerwca, no ale masz może jakiś przepis na takie
> ciasto chlebowe- ew. uwagi do tego?

Konkretnego swojego przepisu żadnego nie mam, bo piekę "na oko" i za każdym
razem coś zmieniam. Jedno jest niezmienne - daję przeważnie 1/4 kg mąki
żytniej i 3/4 kg pszennej, drożdży 2 dag na kg tej mieszanki, plus 3
łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru do zaczynu drożdżowego, plus do ciasta
dwie łyżki oleju.
Jakieś dodatki wzbogacające ewentualnie też - ziarna, otręby itp. Wody
tyle, żeby ciasto miało konsystencję jeszcze lepką, ale zdatną do
zagniatania, nie może być twarde jak na zacierkę. :-)

Ale dla Ciebie na pierwszy raz polecam to:
http://kotlet.tv/chleb-klasyczny/

A jeszcze lepiej, bo efekt raczej pewny - kupienie mieszanki chlebowej w
sklepie i skorzystanie z przepisu na opakowaniu. Do rybki wystarczy pół
porcji ciasta, wywałkować przed drugim (ja przeprowadzam wyrastanie w dwóch
etapach) wyrośnięciem, podsypujac mąką - grubość ciasta ok. 2 cm. Na czas
rośniecia ciasto ma mieć cieplutko i ma nie wysychać, więc warto przykryć
dużą miską np :-)

--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2014-05-26 10:47:26

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 26 May 2014 10:45:14 +0200, Ikselka napisał(a):

> plus 3
> łyżeczki soli


do ciasta

> i 2 łyżeczki cukru do zaczynu drożdżowego

:-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2014-05-26 11:35:39

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-05-25 23:53, Chiron pisze:
>
> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
>

Z podobnych rzeczy to robiłam tylko łososia w cieście francuskim. Ale
znalazłam taki przepis z ciastem drożdżowym, może się przyda:

http://przygodywkuchni.blogspot.com/2011/12/ryba-w-c
iescie-drozdzowym.html

Jedna uwaga - jeśli robisz w jakimkolwiek cieście, to musisz bardzo
uważać, żeby dobrze rybę wyfiletować z ości. Wygrzebywanie ich w trakcie
jedzenia zepsuje cały urok kolacji. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2014-05-26 12:35:59

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pani Ewa napisała:

>> Jeśli chodzi o efekt wizualny, to może lepiej ponacinać całość,
>> rozciągnąć, a na koniec poprzeplatać? Pstrąg w sieci, to lepsze
>> zestawinie niż jakieś tam warkoczyki.
>
> Racja! Nawet wyszłaby z tego wspaniała kulinarna alegoria połowów
> sprzed trzydziestu laty.

Jeszcze i zadowolenie połowy z tego wyjść powinno (tej lepszej,
niektórzy mówią).

Jarek

--
Chce pan naprawić błędy systemu?
(skumbrie w tomacie skumbrie w tomacie)
Był tu już taki dziesięć lat temu.
(skumbrie w tomacie pstrąg)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2014-05-26 19:21:14

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: "Chiron" <c...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5382f483$0$2150$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2014-05-26 00:58, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Pani Ewa napisała:
>>
>>>> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
>>>> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
>>> Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
>>> Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb
>>> może je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować
>>> zapiec tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić,
>>> ułożyć na nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.
>> Jeśli chodzi o efekt wizualny, to może lepiej ponacinać całość,
>> rozciągnąć, a na koniec poprzeplatać? Pstrąg w sieci, to lepsze
>> zestawinie niż jakieś tam warkoczyki.
>
> Racja! Nawet wyszłaby z tego wspaniała kulinarna alegoria połowów sprzed
> trzydziestu laty.
>

No ale to chyba za trudne- jak cos nie pójdzie tak, jak powinno- będzie
głupio:-((
--

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

W ramach marnowania...
płyta solna
Ogórecznika...
A Panslawista daje tańczy ...
odwrotnosc smazenia-urzadzenie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Siadło światełko w kuchence mikrofalowej Haier
Nóż
ciekawa książka
Idzie Wielkanoc
Naczynia z kamionki do kiszenia kapusty / ogórków

zobacz wszyskie »