« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2014-05-26 00:26:34
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieDnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):
>
> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się na
spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym sukcesem.
Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak wyjdzie
WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło to
specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i podkreślić -
niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2014-05-26 00:58:31
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebiePani Ewa napisała:
>> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
>> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
>
> Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
> Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb
> może je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować
> zapiec tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić,
> ułożyć na nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.
Jeśli chodzi o efekt wizualny, to może lepiej ponacinać całość,
rozciągnąć, a na koniec poprzeplatać? Pstrąg w sieci, to lepsze
zestawinie niż jakieś tam warkoczyki.
Jarek
--
I jak plecionka długa z włosów blond,
Na której wdowiec nosić zwykł
Zégarek srébrny - - -
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2014-05-26 09:01:47
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:1ptx6l3iojgq2$.1nlq99prvvoo3.dlg@40tude
.net...
Dnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):
>
> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się na
spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym sukcesem.
Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak wyjdzie
WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło to
specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i podkreślić -
niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
a być może nawet podziękuje, tak jak 30 lat temu :)))) Ad Multos Annos!!!!
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2014-05-26 09:34:17
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Użytkownik "Stefan" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
news:lluoss$37e$1@node1.news.atman.pl...
>
>
> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:1ptx6l3iojgq2$.1nlq99prvvoo3.dlg@40tude
.net...
>
> Dnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):
>
>
>>
>> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
>> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
>> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
>> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
>
> Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się na
> spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym sukcesem.
> Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak wyjdzie
> WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
> wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło to
> specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i
> podkreślić -
> niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
> a być może nawet podziękuje, tak jak 30 lat temu :)))) Ad Multos Annos!!!!
> pozdr
> Stefan
Dzięki- to dopiero na 9 czerwca, no ale masz może jakiś przepis na takie
ciasto chlebowe- ew. uwagi do tego?
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2014-05-26 10:00:03
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieW dniu 2014-05-26 00:58, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
>>> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
>> Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
>> Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb
>> może je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować
>> zapiec tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić,
>> ułożyć na nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.
> Jeśli chodzi o efekt wizualny, to może lepiej ponacinać całość,
> rozciągnąć, a na koniec poprzeplatać? Pstrąg w sieci, to lepsze
> zestawinie niż jakieś tam warkoczyki.
Racja! Nawet wyszłaby z tego wspaniała kulinarna alegoria połowów sprzed
trzydziestu laty.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2014-05-26 10:45:14
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieDnia Mon, 26 May 2014 09:34:17 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Stefan" <s...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:lluoss$37e$1@node1.news.atman.pl...
>>
>>
>> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
>> dyskusyjnych:1ptx6l3iojgq2$.1nlq99prvvoo3.dlg@40tude
.net...
>>
>> Dnia Sun, 25 May 2014 23:53:34 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>
>>>
>>> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
>>> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
>>> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
>>> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
>>
>> Powiem tak: nie masz doświadczenia z ciastem chlebowym, więc ważysz się na
>> spory wysiłek i ryzyko, które niekoniecznie zakończą się pełnym sukcesem.
>> Jednak mam pewność, że nawet jeśli wyjdzie jak najgorzej, to i tak wyjdzie
>> WSPANIALE - biorąc pod uwagę Twój wysiłek, zaangażowanie i pamięć o
>> wspólnie spędzonym ważnym dla Was czasie, któremu zapewne towarzyszyło to
>> specjalne danie. Twoja żona doceni to, co chcesz przypomnieć i
>> podkreślić -
>> niezależnie od wyniku kulinarnego :-)
>> a być może nawet podziękuje, tak jak 30 lat temu :)))) Ad Multos Annos!!!!
>> pozdr
>> Stefan
>
> Dzięki- to dopiero na 9 czerwca, no ale masz może jakiś przepis na takie
> ciasto chlebowe- ew. uwagi do tego?
Konkretnego swojego przepisu żadnego nie mam, bo piekę "na oko" i za każdym
razem coś zmieniam. Jedno jest niezmienne - daję przeważnie 1/4 kg mąki
żytniej i 3/4 kg pszennej, drożdży 2 dag na kg tej mieszanki, plus 3
łyżeczki soli i 2 łyżeczki cukru do zaczynu drożdżowego, plus do ciasta
dwie łyżki oleju.
Jakieś dodatki wzbogacające ewentualnie też - ziarna, otręby itp. Wody
tyle, żeby ciasto miało konsystencję jeszcze lepką, ale zdatną do
zagniatania, nie może być twarde jak na zacierkę. :-)
Ale dla Ciebie na pierwszy raz polecam to:
http://kotlet.tv/chleb-klasyczny/
A jeszcze lepiej, bo efekt raczej pewny - kupienie mieszanki chlebowej w
sklepie i skorzystanie z przepisu na opakowaniu. Do rybki wystarczy pół
porcji ciasta, wywałkować przed drugim (ja przeprowadzam wyrastanie w dwóch
etapach) wyrośnięciem, podsypujac mąką - grubość ciasta ok. 2 cm. Na czas
rośniecia ciasto ma mieć cieplutko i ma nie wysychać, więc warto przykryć
dużą miską np :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2014-05-26 10:47:26
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieDnia Mon, 26 May 2014 10:45:14 +0200, Ikselka napisał(a):
> plus 3
> łyżeczki soli
do ciasta
> i 2 łyżeczki cukru do zaczynu drożdżowego
:-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2014-05-26 11:35:39
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieW dniu 2014-05-25 23:53, Chiron pisze:
>
> Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
> Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
> restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
> Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
>
Z podobnych rzeczy to robiłam tylko łososia w cieście francuskim. Ale
znalazłam taki przepis z ciastem drożdżowym, może się przyda:
http://przygodywkuchni.blogspot.com/2011/12/ryba-w-c
iescie-drozdzowym.html
Jedna uwaga - jeśli robisz w jakimkolwiek cieście, to musisz bardzo
uważać, żeby dobrze rybę wyfiletować z ości. Wygrzebywanie ich w trakcie
jedzenia zepsuje cały urok kolacji. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2014-05-26 12:35:59
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebiePani Ewa napisała:
>> Jeśli chodzi o efekt wizualny, to może lepiej ponacinać całość,
>> rozciągnąć, a na koniec poprzeplatać? Pstrąg w sieci, to lepsze
>> zestawinie niż jakieś tam warkoczyki.
>
> Racja! Nawet wyszłaby z tego wspaniała kulinarna alegoria połowów
> sprzed trzydziestu laty.
Jeszcze i zadowolenie połowy z tego wyjść powinno (tej lepszej,
niektórzy mówią).
Jarek
--
Chce pan naprawić błędy systemu?
(skumbrie w tomacie skumbrie w tomacie)
Był tu już taki dziesięć lat temu.
(skumbrie w tomacie pstrąg)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2014-05-26 19:21:14
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5382f483$0$2150$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2014-05-26 00:58, Jarosław Sokołowski pisze:
>> Pani Ewa napisała:
>>
>>>> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
>>>> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
>>> Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
>>> Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb
>>> może je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować
>>> zapiec tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić,
>>> ułożyć na nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.
>> Jeśli chodzi o efekt wizualny, to może lepiej ponacinać całość,
>> rozciągnąć, a na koniec poprzeplatać? Pstrąg w sieci, to lepsze
>> zestawinie niż jakieś tam warkoczyki.
>
> Racja! Nawet wyszłaby z tego wspaniała kulinarna alegoria połowów sprzed
> trzydziestu laty.
>
No ale to chyba za trudne- jak cos nie pójdzie tak, jak powinno- będzie
głupio:-((
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |