« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-05-24 11:50:31
Temat: pstrąg zapiekany w chlebieNo własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo dawno:-) ).
Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30 lecie.
A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był nacięty,
trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem scalono?
Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-05-24 20:15:20
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieDnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo dawno:-) ).
> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30 lecie.
> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był nacięty,
> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>
> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem scalono?
> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
To był cały pstrąg?
Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe ciasto
na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-05-24 23:55:23
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:g9f0iaj33lwz$.jlz06ehlabh8.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>> dawno:-) ).
>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>> lecie.
>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był nacięty,
>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>
>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>> scalono?
>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>
> To był cały pstrąg?
> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe ciasto
> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
:-)
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-05-24 23:59:46
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieDnia Sat, 24 May 2014 23:55:23 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:g9f0iaj33lwz$.jlz06ehlabh8.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>> dawno:-) ).
>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>> lecie.
>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był nacięty,
>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>
>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>> scalono?
>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>
>> To był cały pstrąg?
>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe ciasto
>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>
> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
> :-)
A na przykład tak:
http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
marchewką :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-05-25 10:15:15
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1o7ux6gvi5h7y$.9zqvbrdrbo09.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 24 May 2014 23:55:23 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:g9f0iaj33lwz$.jlz06ehlabh8.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>>
>>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>>> dawno:-) ).
>>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>>> lecie.
>>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był
>>>> nacięty,
>>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>>
>>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>>> scalono?
>>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>>
>>> To był cały pstrąg?
>>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe
>>> ciasto
>>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>>
>> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
>> :-)
>
> A na przykład tak:
> http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
> Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
> marchewką :-)
Ale on pytał o pstrąga __w_chlebie__ a serwujesz mu tu przepis
_w_bułce_pszennej_
Przecież to zdecydowanie inny smak i aromat będzie niż dałaby mąka żytnia
(choćby
już pominąć zakwas i zrobić tylko na drożdżach).
Taka mądra, taka "wszystkolepiejwiedząca", no, no,
ZZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-05-25 10:47:58
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieDnia Sun, 25 May 2014 10:15:15 +0200, ZZZ napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1o7ux6gvi5h7y$.9zqvbrdrbo09.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 24 May 2014 23:55:23 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:g9f0iaj33lwz$.jlz06ehlabh8.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>
>>>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>>>> dawno:-) ).
>>>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>>>> lecie.
>>>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był
>>>>> nacięty,
>>>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>>>
>>>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>>>> scalono?
>>>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>>>
>>>> To był cały pstrąg?
>>>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe
>>>> ciasto
>>>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>>>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>>>
>>> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
>>> :-)
>>
>> A na przykład tak:
>> http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
>> Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
>> marchewką :-)
>
> Ale on pytał o pstrąga __w_chlebie__ a serwujesz mu tu przepis
> _w_bułce_pszennej_
> Przecież to zdecydowanie inny smak i aromat będzie niż dałaby mąka żytnia
> (choćby
> już pominąć zakwas i zrobić tylko na drożdżach).
> Taka mądra, taka "wszystkolepiejwiedząca", no, no,
>
> ZZ
Mądrej głowie dość dwie słowie - chlebowe ciasto każdy _mądry_ człowiek
potrafi wyguglać, nawet jak nie ma o nim pojęcia. To Tobie trzeba jak
krowie na granicy, ale sorry, za darmo korepetycji niekumatym nie udzielam,
bo to orka na ugorze jest, a Ty nie zapłacisz, więc Ci nie wyłożę. A
Chirkowi nie trzeba, on ma mózg.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-05-25 21:03:29
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:pq4gi5nd0rkd.fr0uvf6t2etk$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 25 May 2014 10:15:15 +0200, ZZZ napisał(a):
> >>>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>>
>>>>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>>>>> dawno:-) ).
>>>>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>>>>> lecie.
>>>>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>>>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był
>>>>>> nacięty,
>>>>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>>>>
>>>>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>>>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>>>>> scalono?
>>>>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>>>>
>>>>> To był cały pstrąg?
>>>>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe
>>>>> ciasto
>>>>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>>>>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>>>>
>>>> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
>>>> :-)
>>>
>>> A na przykład tak:
>>> http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
>>> Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
>>> marchewką :-)
>>
>> Ale on pytał o pstrąga __w_chlebie__ a serwujesz mu tu przepis
>> _w_bułce_pszennej_
>> Przecież to zdecydowanie inny smak i aromat będzie niż dałaby mąka żytnia
>> (choćby
>> już pominąć zakwas i zrobić tylko na drożdżach).
>> Taka mądra, taka "wszystkolepiejwiedząca", no, no,
>>
>> ZZ
>
> Mądrej głowie dość dwie słowie - chlebowe ciasto każdy _mądry_ człowiek
> potrafi wyguglać, nawet jak nie ma o nim pojęcia. To Tobie trzeba jak
> krowie na granicy, ale sorry, za darmo korepetycji niekumatym nie
> udzielam,
> bo to orka na ugorze jest, a Ty nie zapłacisz, więc Ci nie wyłożę. A
> Chirkowi nie trzeba, on ma mózg.
Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2014-05-25 21:32:22
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieDnia Sun, 25 May 2014 21:03:29 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:pq4gi5nd0rkd.fr0uvf6t2etk$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 25 May 2014 10:15:15 +0200, ZZZ napisał(a):
>>>>>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>>>>>> dawno:-) ).
>>>>>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>>>>>> lecie.
>>>>>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>>>>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był
>>>>>>> nacięty,
>>>>>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>>>>>
>>>>>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>>>>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>>>>>> scalono?
>>>>>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>>>>>
>>>>>> To był cały pstrąg?
>>>>>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe
>>>>>> ciasto
>>>>>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>>>>>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>>>>>
>>>>> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
>>>>> :-)
>>>>
>>>> A na przykład tak:
>>>> http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
>>>> Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
>>>> marchewką :-)
>>>
>>> Ale on pytał o pstrąga __w_chlebie__ a serwujesz mu tu przepis
>>> _w_bułce_pszennej_
>>> Przecież to zdecydowanie inny smak i aromat będzie niż dałaby mąka żytnia
>>> (choćby
>>> już pominąć zakwas i zrobić tylko na drożdżach).
>>> Taka mądra, taka "wszystkolepiejwiedząca", no, no,
>>>
>>> ZZ
>>
>> Mądrej głowie dość dwie słowie - chlebowe ciasto każdy _mądry_ człowiek
>> potrafi wyguglać, nawet jak nie ma o nim pojęcia. To Tobie trzeba jak
>> krowie na granicy, ale sorry, za darmo korepetycji niekumatym nie
>> udzielam,
>> bo to orka na ugorze jest, a Ty nie zapłacisz, więc Ci nie wyłożę. A
>> Chirkowi nie trzeba, on ma mózg.
>
> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
Spokojnie, zapiecze się. Analogicznie - kulebiaki piecze się z różnymi
nadzieniami (mniej lub bardziej mokrymi) i się ciasto zapieka doskonale,
choć jest delikatniejsze od chlebowego, bo drożdżowe pszenne. Ciasto
chlebowe jest gęstsze i cięższe, da sobie radę, byle miało szansę przed
pieczeniem szybko podrosnąć, więc nie polecam tu ciasta na zakwasie, lecz
na drożdżach - i z mąki mieszanej.
I jedna rada: ja bym dała tego pstrąga i warzywa do srodka jeszcze dosyć
CIEPŁE, bo wtedy środek ciasta też ładnie wyrośnie. Identycznie robię np
makowiec - daję do srodka ciepłe nadzienie i szybko zwijam ciasto - i ono
dalej rośnie już z ciepełkiem w środku :-)
Dlatego moze niekoniecznie baw się w plecionki (czas), lecz po prostu zawiń
ciepły "wkład" w płat ciasta, zlepiając z boku i podkładając zlepienie pod
spód, zeby się nie rozeszło podczas pieczenia. I koniecznie podziurkuj
wierzch patyczkiem do szaszłyków, żeby para podczas pieczenia ulatywała ze
środka.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2014-05-25 21:37:51
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebieW dniu 2014-05-25 21:03, Chiron pisze:
>
> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb
może je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować
zapiec tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić,
ułożyć na nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2014-05-25 23:53:34
Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5382468f$0$2247$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2014-05-25 21:03, Chiron pisze:
>>
>> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
>> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
>
> Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
> Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb może
> je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować zapiec
> tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić, ułożyć na
> nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.
>
Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)
--
Chiron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |