Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pstrąg zapiekany w chlebie

Grupy

Szukaj w grupach

 

pstrąg zapiekany w chlebie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 65


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2014-05-24 11:50:31

Temat: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: "Chiron" <c...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo dawno:-) ).
Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30 lecie.
A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był nacięty,
trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.

Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem scalono?
Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?

--

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także

2. Data: 2014-05-24 20:15:20

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):

> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo dawno:-) ).
> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30 lecie.
> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był nacięty,
> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>
> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem scalono?
> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?

To był cały pstrąg?
Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe ciasto
na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2014-05-24 23:55:23

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: "Chiron" <c...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:g9f0iaj33lwz$.jlz06ehlabh8.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>> dawno:-) ).
>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>> lecie.
>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był nacięty,
>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>
>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>> scalono?
>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>
> To był cały pstrąg?
> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe ciasto
> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.


Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
:-)


--

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2014-05-24 23:59:46

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 24 May 2014 23:55:23 +0200, Chiron napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:g9f0iaj33lwz$.jlz06ehlabh8.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>> dawno:-) ).
>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>> lecie.
>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był nacięty,
>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>
>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>> scalono?
>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>
>> To był cały pstrąg?
>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe ciasto
>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>
> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
> :-)

A na przykład tak:
http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
marchewką :-)
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2014-05-25 10:15:15

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: "ZZZ" <n...@n...spam.com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1o7ux6gvi5h7y$.9zqvbrdrbo09.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 24 May 2014 23:55:23 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:g9f0iaj33lwz$.jlz06ehlabh8.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>>
>>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>>> dawno:-) ).
>>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>>> lecie.
>>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był
>>>> nacięty,
>>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>>
>>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>>> scalono?
>>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>>
>>> To był cały pstrąg?
>>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe
>>> ciasto
>>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>>
>> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
>> :-)
>
> A na przykład tak:
> http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
> Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
> marchewką :-)

Ale on pytał o pstrąga __w_chlebie__ a serwujesz mu tu przepis
_w_bułce_pszennej_
Przecież to zdecydowanie inny smak i aromat będzie niż dałaby mąka żytnia
(choćby
już pominąć zakwas i zrobić tylko na drożdżach).
Taka mądra, taka "wszystkolepiejwiedząca", no, no,

ZZ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2014-05-25 10:47:58

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 25 May 2014 10:15:15 +0200, ZZZ napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:1o7ux6gvi5h7y$.9zqvbrdrbo09.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 24 May 2014 23:55:23 +0200, Chiron napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>>> news:g9f0iaj33lwz$.jlz06ehlabh8.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>
>>>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>>>> dawno:-) ).
>>>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>>>> lecie.
>>>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był
>>>>> nacięty,
>>>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>>>
>>>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>>>> scalono?
>>>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>>>
>>>> To był cały pstrąg?
>>>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe
>>>> ciasto
>>>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>>>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>>>
>>> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
>>> :-)
>>
>> A na przykład tak:
>> http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
>> Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
>> marchewką :-)
>
> Ale on pytał o pstrąga __w_chlebie__ a serwujesz mu tu przepis
> _w_bułce_pszennej_
> Przecież to zdecydowanie inny smak i aromat będzie niż dałaby mąka żytnia
> (choćby
> już pominąć zakwas i zrobić tylko na drożdżach).
> Taka mądra, taka "wszystkolepiejwiedząca", no, no,
>
> ZZ

Mądrej głowie dość dwie słowie - chlebowe ciasto każdy _mądry_ człowiek
potrafi wyguglać, nawet jak nie ma o nim pojęcia. To Tobie trzeba jak
krowie na granicy, ale sorry, za darmo korepetycji niekumatym nie udzielam,
bo to orka na ugorze jest, a Ty nie zapłacisz, więc Ci nie wyłożę. A
Chirkowi nie trzeba, on ma mózg.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2014-05-25 21:03:29

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: "Chiron" <c...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:pq4gi5nd0rkd.fr0uvf6t2etk$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sun, 25 May 2014 10:15:15 +0200, ZZZ napisał(a):
> >>>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>>
>>>>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>>>>> dawno:-) ).
>>>>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>>>>> lecie.
>>>>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>>>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był
>>>>>> nacięty,
>>>>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>>>>
>>>>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>>>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>>>>> scalono?
>>>>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>>>>
>>>>> To był cały pstrąg?
>>>>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe
>>>>> ciasto
>>>>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>>>>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>>>>
>>>> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
>>>> :-)
>>>
>>> A na przykład tak:
>>> http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
>>> Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
>>> marchewką :-)
>>
>> Ale on pytał o pstrąga __w_chlebie__ a serwujesz mu tu przepis
>> _w_bułce_pszennej_
>> Przecież to zdecydowanie inny smak i aromat będzie niż dałaby mąka żytnia
>> (choćby
>> już pominąć zakwas i zrobić tylko na drożdżach).
>> Taka mądra, taka "wszystkolepiejwiedząca", no, no,
>>
>> ZZ
>
> Mądrej głowie dość dwie słowie - chlebowe ciasto każdy _mądry_ człowiek
> potrafi wyguglać, nawet jak nie ma o nim pojęcia. To Tobie trzeba jak
> krowie na granicy, ale sorry, za darmo korepetycji niekumatym nie
> udzielam,
> bo to orka na ugorze jest, a Ty nie zapłacisz, więc Ci nie wyłożę. A
> Chirkowi nie trzeba, on ma mózg.

Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?


--

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2014-05-25 21:32:22

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 25 May 2014 21:03:29 +0200, Chiron napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:pq4gi5nd0rkd.fr0uvf6t2etk$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sun, 25 May 2014 10:15:15 +0200, ZZZ napisał(a):
>>>>>> Dnia Sat, 24 May 2014 11:50:31 +0200, Chiron napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> No własnie. Lata temu całe jadłem to w restauracji (oj, bardzo
>>>>>>> dawno:-) ).
>>>>>>> Przeszukałem zasoby internetu- chcąc zrobić żonie niespodziankę na 30
>>>>>>> lecie.
>>>>>>> A tu nic...Pstrąg był w warzywach, zapiekany w chlebie.
>>>>>>> Macie moze jakiś przepis, jak to zrobić? W oryginale- chleb był
>>>>>>> nacięty,
>>>>>>> trzeba było go do końcarozciąć- a wewnątrz pstrąg w warzywach.
>>>>>>>
>>>>>>> Czy w Waszej opinii- zrobiono najpierw pstrąga w warzywach, potem
>>>>>>> przeniesiono do wydrążonego bochenka, a następnie jakoś to razem
>>>>>>> scalono?
>>>>>>> Jeśli tak- to jak? Macie jakiś przepis na ten specyjał?
>>>>>>
>>>>>> To był cały pstrąg?
>>>>>> Najprawdopodobniej był razem wz tymi warzywami zawinięty w chlebowe
>>>>>> ciasto
>>>>>> na ksztat bochenka i upieczony razem z nim.
>>>>>> Przed podaniem rozcięli, żeby klient wiedział, co to.
>>>>>
>>>>> Ale jaki coś takiego zrobic i to już niedługo?
>>>>> :-)
>>>>
>>>> A na przykład tak:
>>>> http://przepisymajki.bloog.pl/id,333154142,title,Pol
edwiczka-z-marchewka-w-puszystym-ciescie-chlebowym,i
ndex.html?smoybbtticaid=612c8f
>>>> Bo niby dlaczego nie może być to pstrąg z warzywami zamiast mięsa z
>>>> marchewką :-)
>>>
>>> Ale on pytał o pstrąga __w_chlebie__ a serwujesz mu tu przepis
>>> _w_bułce_pszennej_
>>> Przecież to zdecydowanie inny smak i aromat będzie niż dałaby mąka żytnia
>>> (choćby
>>> już pominąć zakwas i zrobić tylko na drożdżach).
>>> Taka mądra, taka "wszystkolepiejwiedząca", no, no,
>>>
>>> ZZ
>>
>> Mądrej głowie dość dwie słowie - chlebowe ciasto każdy _mądry_ człowiek
>> potrafi wyguglać, nawet jak nie ma o nim pojęcia. To Tobie trzeba jak
>> krowie na granicy, ale sorry, za darmo korepetycji niekumatym nie
>> udzielam,
>> bo to orka na ugorze jest, a Ty nie zapłacisz, więc Ci nie wyłożę. A
>> Chirkowi nie trzeba, on ma mózg.
>
> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?

Spokojnie, zapiecze się. Analogicznie - kulebiaki piecze się z różnymi
nadzieniami (mniej lub bardziej mokrymi) i się ciasto zapieka doskonale,
choć jest delikatniejsze od chlebowego, bo drożdżowe pszenne. Ciasto
chlebowe jest gęstsze i cięższe, da sobie radę, byle miało szansę przed
pieczeniem szybko podrosnąć, więc nie polecam tu ciasta na zakwasie, lecz
na drożdżach - i z mąki mieszanej.
I jedna rada: ja bym dała tego pstrąga i warzywa do srodka jeszcze dosyć
CIEPŁE, bo wtedy środek ciasta też ładnie wyrośnie. Identycznie robię np
makowiec - daję do srodka ciepłe nadzienie i szybko zwijam ciasto - i ono
dalej rośnie już z ciepełkiem w środku :-)

Dlatego moze niekoniecznie baw się w plecionki (czas), lecz po prostu zawiń
ciepły "wkład" w płat ciasta, zlepiając z boku i podkładając zlepienie pod
spód, zeby się nie rozeszło podczas pieczenia. I koniecznie podziurkuj
wierzch patyczkiem do szaszłyków, żeby para podczas pieczenia ulatywała ze
środka.



--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2014-05-25 21:37:51

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-05-25 21:03, Chiron pisze:
>
> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?

Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb
może je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować
zapiec tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić,
ułożyć na nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2014-05-25 23:53:34

Temat: Re: pstrąg zapiekany w chlebie
Od: "Chiron" <c...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "FEniks" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:5382468f$0$2247$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2014-05-25 21:03, Chiron pisze:
>>
>> Trochę się boję- bo polędwiczka w marchewce jest dość sucha. Pstrąg w
>> warzywach przeciwnie. Czy na takiej mokrej masie zapiecze się chleb?
>
> Czy rzeczywiście tak bardzo smakował Ci ten pstrąg w chlebie, czy chodzi
> Ci tylko o efekt wizualny? Mięso pstrąga jest bardzo delikatne, chleb może
> je zwyczajnie zagłuszyć. Dla efektu wizualnego możesz spróbować zapiec
> tego pstrąga w cieście francuskim. Gotowe ciasto można kupić, ułożyć na
> nim rybę, boki pociąć w ukośne paski i przepleść w warkocz.
>

Jestem wegetarianinem, ale ten pstrąg to prezent na 30 wspólnych lat:-)
Tak, kiedyś smakował- może i tym razem się skuszę? Wtedy podali w
restauracji- i tak naprawdę- pamiętam tylko, że był super.
Będę się upierał przy chlebie- tylko proszę o trochę pomocy:-)


--

Chiron

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 7


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

W ramach marnowania...
płyta solna
Ogórecznika...
A Panslawista daje tańczy ...
odwrotnosc smazenia-urzadzenie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Siadło światełko w kuchence mikrofalowej Haier
Nóż
ciekawa książka
Idzie Wielkanoc
Naczynia z kamionki do kiszenia kapusty / ogórków

zobacz wszyskie »