« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-05-23 12:43:36
Temat: W ramach marnowania...(nie mylić z marynowaniem) truskawek...
Wątróbka z cebulką, truskawkami, tymiankiem i odrobiną cukru.
W oryginale był jeszcze sos balsamiczny i karmelizowanie cukru, ale
wybrałam wersję szybkościową.
I o ile kompotu z truskawek nie lubię, bo są w nim brzydko rozciapane, o
tyle tutaj konsystencja jest ciut bardziej zwarta, a smak lekko kwaskowy
- poezyja :)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-05-23 13:38:50
Temat: Re: W ramach marnowania...Dnia Fri, 23 May 2014 12:43:36 +0200, Aicha napisał(a):
> I o ile kompotu z truskawek nie lubię, bo są w nim brzydko rozciapane
Dlatego od ..stu lat nie robię kompotów z truskawek, tylko konserwuję
truskawki w syropie (!) własnym i krótko pasteryzuję; owoce są wtedy zwarte
i jędrne, ciemnoczerwone, PRZESMACZNE - nawet po rozcieńczeniu przetworu
wodą zachowują smak, kształt i jędrność, absolutnie nie rozpadają się,
naprawdę można użyć ich do ciasta, lodów, deserów, a także wspaniałe są
same - w pucharku, z bitą śmietaną. Syrop jest świetny do rozcieńczania
wodą mineralną, także na galaretki wylewane np na biszkopt, i takie tam.
Spróbuj, bo własnie zbliża się wysyp. Jak raz spróbujesz, nie zrobisz nigdy
inaczej!
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-05-23 13:39:41
Temat: Re: W ramach marnowania...Dnia Fri, 23 May 2014 12:43:36 +0200, Aicha napisał(a):
> (nie mylić z marynowaniem) truskawek...
> Wątróbka z cebulką, truskawkami, tymiankiem i odrobiną cukru.
> W oryginale był jeszcze sos balsamiczny i karmelizowanie cukru, ale
> wybrałam wersję szybkościową.
> I o ile kompotu z truskawek nie lubię, bo są w nim brzydko rozciapane, o
> tyle tutaj konsystencja jest ciut bardziej zwarta, a smak lekko kwaskowy
> - poezyja :)
A wątróbkę wolę z jabłkiem i cebulą.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-05-23 13:48:28
Temat: Re: W ramach marnowania...Dnia Fri, 23 May 2014 13:38:50 +0200, Ikselka napisał(a):
> absolutnie nie rozpadają się,
> naprawdę można użyć ich do ciasta, lodów, deserów
...naleśników, pierogów, knedli...
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-05-23 15:11:52
Temat: Re: W ramach marnowania...
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:15wv2xxnptb55.ullo9oz1ijz9$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 23 May 2014 12:43:36 +0200, Aicha napisał(a):
>
>> (nie mylić z marynowaniem) truskawek...
>> Wątróbka z cebulką, truskawkami, tymiankiem i odrobiną cukru.
>> W oryginale był jeszcze sos balsamiczny i karmelizowanie cukru, ale
>> wybrałam wersję szybkościową.
>> I o ile kompotu z truskawek nie lubię, bo są w nim brzydko rozciapane, o
>> tyle tutaj konsystencja jest ciut bardziej zwarta, a smak lekko kwaskowy
>> - poezyja :)
>
> A wątróbkę wolę z jabłkiem i cebulą.
A ja trudkawki wolę same lub w koktajlu - właśnie zrobiłam i się delektuję
pysznym koktajlem :)
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-05-23 15:31:38
Temat: Re: W ramach marnowania...Dnia Fri, 23 May 2014 15:11:52 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:15wv2xxnptb55.ullo9oz1ijz9$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Fri, 23 May 2014 12:43:36 +0200, Aicha napisał(a):
>>
>>> (nie mylić z marynowaniem) truskawek...
>>> Wątróbka z cebulką, truskawkami, tymiankiem i odrobiną cukru.
>>> W oryginale był jeszcze sos balsamiczny i karmelizowanie cukru, ale
>>> wybrałam wersję szybkościową.
>>> I o ile kompotu z truskawek nie lubię, bo są w nim brzydko rozciapane, o
>>> tyle tutaj konsystencja jest ciut bardziej zwarta, a smak lekko kwaskowy
>>> - poezyja :)
>>
>> A wątróbkę wolę z jabłkiem i cebulą.
>
> A ja trudkawki wolę same lub w koktajlu - właśnie zrobiłam i się delektuję
> pysznym koktajlem :)
A ja sobie lody (z)robię - na wpół zamrożone truskawki w dzbankowym
blenderze krótko miksuję z cukrem/miodem, kremówką i żółtkiem (zresztą lody
bez żołtka równie boskie - tak samo jedwabiste).
Zalać truskawki w dzbanku kremówką do poziomu truskawek, wsypać cukier,
wlać żółtko, kilka sekund miksowania i wspaniałe lody gotowe!
Jak i z każdych innych (ale nawpółzmrożonych) owoców tym sposobem
wspaniałe.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-05-23 15:33:06
Temat: Re: W ramach marnowania...Dnia Fri, 23 May 2014 15:31:38 +0200, Ikselka napisał(a):
> nawpółzmrożonych
na wpół zmrożonych
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2014-05-23 15:39:50
Temat: Re: W ramach marnowania...
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1dk6diimzzdvn.11obanwdkxijj.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 23 May 2014 15:11:52 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:15wv2xxnptb55.ullo9oz1ijz9$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Fri, 23 May 2014 12:43:36 +0200, Aicha napisał(a):
>>>
>>>> (nie mylić z marynowaniem) truskawek...
>>>> Wątróbka z cebulką, truskawkami, tymiankiem i odrobiną cukru.
>>>> W oryginale był jeszcze sos balsamiczny i karmelizowanie cukru, ale
>>>> wybrałam wersję szybkościową.
>>>> I o ile kompotu z truskawek nie lubię, bo są w nim brzydko rozciapane,
>>>> o
>>>> tyle tutaj konsystencja jest ciut bardziej zwarta, a smak lekko
>>>> kwaskowy
>>>> - poezyja :)
>>>
>>> A wątróbkę wolę z jabłkiem i cebulą.
>>
>> A ja trudkawki wolę same lub w koktajlu - właśnie zrobiłam i się
>> delektuję
>> pysznym koktajlem :)
>
>
> A ja sobie lody (z)robię - na wpół zamrożone truskawki w dzbankowym
> blenderze krótko miksuję z cukrem/miodem, kremówką i żółtkiem (zresztą
> lody
> bez żołtka równie boskie - tak samo jedwabiste).
> Zalać truskawki w dzbanku kremówką do poziomu truskawek, wsypać cukier,
> wlać żółtko, kilka sekund miksowania i wspaniałe lody gotowe!
> Jak i z każdych innych (ale nawpółzmrożonych) owoców tym sposobem
> wspaniałe.
>
Też tak robiłam :) Tylko miałam mieszankę mrożonych truskawek, malin i
jeszcze czegoś :) Pychotka :)
Pozdrawiam,
--
Justyna Vicky S.
---
Ta wiadomość e-mail jest wolna od wirusów i złośliwego oprogramowania, ponieważ
ochrona avast! Antivirus jest aktywna.
http://www.avast.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2014-05-23 15:53:17
Temat: Re: W ramach marnowania...Dnia Fri, 23 May 2014 15:39:50 +0200, Justyna Vicky S. napisał(a):
> Tylko miałam mieszankę mrożonych truskawek, malin i
> jeszcze czegoś :) Pychotka :)
Ananasowe, brzoskwiniowe, morelowe, jagodowe, melonowe... Raz zrobiłam
nawet mizeriowe, tzn z ogórków i kremówki, na słono, ekstra :-D
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2014-05-24 00:58:19
Temat: Re: W ramach marnowania...W dniu 2014-05-23 13:39, Ikselka pisze:
>> (nie mylić z marynowaniem) truskawek...
>> Wątróbka z cebulką, truskawkami, tymiankiem i odrobiną cukru.
>> W oryginale był jeszcze sos balsamiczny i karmelizowanie cukru, ale
>> wybrałam wersję szybkościową.
>
> A wątróbkę wolę z jabłkiem i cebulą.
Ja lubię ze wszystkim - pieczarkami, jabłkami, gruszkami, cynamonem,
żurawiną... I od dzisiaj z truskawkami :)
--
Nie ma na tym świecie bestii podobnej złej kobiecie, chociaż bowiem
wśród czworonogów lew jest najsroższy, a wśród wężów drakon najdzikszy,
to żadnego z nich nie można porównać ze złą kobietą. (Piotr Komes)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |