Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata N." <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pychoty z i w bulgarii
Date: Wed, 30 Jul 2003 22:17:30 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <bg996u$j11$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <3...@a...starogard.dialup.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: qe216.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1059596332 19489 217.99.14.216 (30 Jul 2003 20:18:52
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Jul 2003 20:18:52 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:167390
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Chmurka" <c...@w...pl> napisał w wiadomości
news:31029-1059589266@as3-147.starogard.dialup.ineti
a.pl...
> witam
>
> niedlugo sie wybieram wlasnie do bulgarii i tak sie zastanawiam
> slyszalam o salatce szopskiej, ale z czego ona jest?
witaj,
oj, zazdroszczę Ci tej Bułgarii... Szopska jest wspaniała - to sałatka z
pomidorów, ogórków, papryki, czegoś tam i pysznego sera - coś między fetą a
bryndzą. Cudo!!!
Poza tym - kebabczeta (piszę wszystko fonetycznie) - pyszne grillowane
kiełbaski z mielonego mięska - to były moje zdecydowanie ulubione, kjufte -
też kotleciki z grilla, wspaniałe są zwykłe kurczaki z rożna, naleśniki z
przeróżnymi farszami, orzeszki ziemne w soli - sprzedawane na ulicy w
papierowych tutkach. I prawdziwa kukurydza - nie jakieś tam amerykańskie
wynalazki bez smaku. No i owoce - pyszne brzoskwinie, arbuzy itp.
Koniecznie przywieź sobie czubrycę - to niby zwykły cząber, ale ten nasz
wcale nie ma tego aromatu - z czubrycą robi się właśnie kababczeta.
> no i wino... tylko jakie?
Nie pamietam, jak w oryginale, tłumaczyli nam jako ośle mleko - białe.
Nie zauważyłam, żeby jakoś szaleli z czosnkiem... Może zależy od regionu. Ja
zwiedziłam wybrzeże. Z porad praktycznych - dobrze liczyć wydawaną resztę,
upominać się o swoje - nie obrażają się. Porównywać ceny w menu oryginalnym
i obcojęzycznych. Pozdrawiam i życzę wspaniałych wakacji w moim ulubionym
kraju wakacyjnym. Agata
|