Data: 2003-08-22 20:17:26
Temat: Re: pytanie o zupe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Art(Gruby)" wrote:
> OK
> Wersja New England
Obok clam chowder sa rowniez seafood chowders. Robi sie je podobnie i
przepisow jest tyle, ile zon rybakow. Ja robie tak:
Na 4 osoby
pol kg kawalkow ryb, malzy, osmiornic, lub samych ryb
1 lyzka masla
1 szklanka mocnego rybnego rosolu (wywar z lbow i kosci, z warzywami i ziolami)
1/2 szklanki smietanki
2 lyzki maki
pol lyzeczki pieprzu
1 lyzeczka majeranku
sol do smaku
Sol, pieprz i majeran utrzec w mozdzierzu.
W garnku roztopic maslo, dodac rybe, troche podsmazyc, zalac rosolem,
dodac przyprawy, przykryc. Dusic 10 minut na malym ogniu. Make
rozmieszac w smietance, dodac troche zupy, rozmieszac i dodac do garnka
powolnym strumieniem delikatnie mieszajac. Doprowadzic do wrzenia i
mieszac, az zgestnieje. Doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem. Podac
z pokruszonym boczkiem i malymi krakersami (oyster crackers).
Magdalena Bassett
|