Data: 2000-10-12 11:16:17
Temat: Re: pytanie spożywcze
Od: "Jerzy" <j...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jader <j...@p...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8s171p$ek7$...@f...man.torun.pl...
> Użytkownik Jerzy <j...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> > Glutaminian monosodowy
> ...
> > wielu szefów kuchni słynnych restauracji i hoteli.
> > Życzę smacznego [szczególnie spożywającym zupki z torebek].
>
> O co chodzi? Taka sama przyprawa jak cukier, czy sol.
E 620 - kwas L-glutaminowy - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw;
przyprawy, koncentraty zup w proszku, konserwy mięsne i inne
E 621 - glutaminian sodu - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; jak E 620;
wystarczy przedobrzyć i cierpisz na nietolerancję pokarmową, zwaną "zespół
chińskiej restauracji". Charakteryzuje się on dolegliwościami żołądkowymi,
gwałtownym uczuciem ciepła i zaczerwienieniem twarzy, bólem i zawrotami
głowy. Prawdopodobnie reakcja ta spowodowana jest glutaminianem sodu
(monosodium glutamate, MSG) zawartym w potrawach chińskich. Zazwyczaj
objawy pojawiają się w trzydzieści minut po posiłku.
Pozdrawiam, Jerzy.
|