Data: 2000-10-12 11:29:14
Temat: Re: pytanie spożywcze
Od: "Jader" <j...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jerzy <j...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8s46fi$bvo$...@s...icm.edu.pl...
> E 620 - kwas L-glutaminowy - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw;
> przyprawy, koncentraty zup w proszku, konserwy mięsne i inne
>
> E 621 - glutaminian sodu - syntetyczny, wzmocnienie smaku potraw; jak E
620;
>
> wystarczy przedobrzyć i cierpisz na nietolerancję pokarmową, zwaną "zespół
> chińskiej restauracji". Charakteryzuje się on dolegliwościami
żołądkowymi,
> gwałtownym uczuciem ciepła i zaczerwienieniem twarzy, bólem i zawrotami
> głowy. Prawdopodobnie reakcja ta spowodowana jest glutaminianem sodu
> (monosodium glutamate, MSG) zawartym w potrawach chińskich. Zazwyczaj
> objawy pojawiają się w trzydzieści minut po posiłku.
Przedobrzenie z sola moze powodowac rownie oplakane skutki. A pomijam juz
dzialania dlugofalowe, jak wplyw na nadcicnienie. Tak w ogole sol jest to
jedna z silniejszych trucizn (znaje sie, ze tylko 2 oczka nizej od cyjanku).
A jak przedobrzysz z cukrem to sie mozna, pardon, pozygac.
Jader
|