Data: 2004-05-14 07:26:08
Temat: Re: rabarbar
Od: Gamon' <r...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czesc!
jaga wrote:
> i prosze o przepis na ten dzem . Moze tez na inne (truskawki , brzoskwinie ?)
> Czy moze robi sie tak samo .Jestem niestety nowicjuszem , jesli chodzi o
> przetwory , wiec chetnie skorzystam z pomocy . Moze mozesz polecic mi jakas
> sprawdzona ksiazke o tym jak przygotowywac rozne przetwory ?
Pewnie Cie rozczaruje, ale nie korzystam z zadnych ksiazek ani
przepisow, jesli chodzi o wiekszosc przetworow :) tylko eksperymentuje
(jak na razie z dobrym skutkiem).
A rabarbarowy robie podobnie jak inne:
1. myje warzywko
2. obieram ze skory (bardzo cienko)
3. kroje na kawalki
4. wrzucam do gara na chwile (tak, zeby zmieklo, ale nie puscilo za duzo
soku - chyba ze wolisz taki zupelnie rozciapany, wtedy na dluzej)
5. wsypuje cukier i mieszam, az caly sie rozpusci
6. nakladam gorace do sloikow, zamykam i stawiam sloiki do gory dnem
7. pozostawiam do wystygniecia
8. przechowuje w piwnicy (nawet kilka lat)
A teraz uwagi: nie pytaj o proporcje, bo robie na oko. Po pierwsze lubie
miec dzemy roznej konsystencji i wogole rozne (wszystkie takie same w
smaku, to moge sobie w sklepie kupic), a po drugie owoce/warzywa nie
maja za kazdym razem takiego samego smaku (raz sa slodsze, innym razem
kwasniejsze). Cukru wrzucam nie za duzo, bo lubie ten dzem taki zadkawy
i kwaskowy. I njawazniejsze: nie dodaje zadnych ulepszaczy typu cukier
zelowy, zelfix itp. - nie smakuje mi to.
I jeszcze jedna sprawa: niestety ten konkretny dzem traci kolor, nie
wiem, czy pomogloby dodanie odrobiny cytryny, sprawdze w tym roku.
Udanych przetworow.
Pozdrawiam,
robal.
|