Data: 2005-05-23 19:40:02
Temat: Re: ranch dressing i inne - pytanie dot. kuchni amerykańskiej
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
katarzyna ms wrote:
> Blanka Zych <e...@j...w.sygnaturce> napisał(a):
>
>
>
>>graham cracker crust -<
>
>
> to jest spod do ciasta z pokruszonych graham crackers. Kupuje sie gotowe w
> foremce z folii aluminiowej.
> katarzyna
>
albo mozna zrobic samemu:
1 szklanke pokruszonych grahamkow
25 g roztopionego masla
2 lyzki cukru
Wymieszac widelcem w misce az bedzie konsystencji mokrego zwiru
Wysypac do foremki, wyrownac i uklepac spodem widelca az bedzie plaskie,
twarde dno. Mozna to uzywac pod spod nie pieczonych sernikow, czy ciast
budyniowych, czy innych ciast pieczonych, ktorych wilgoc w czasie
pieczenia czy stania w lodowce przesiaknie w grahamki i stworzy z nich
cienki, troche kruszacy sie, slodki spod.
Zamiast grahamkow mozna uzywac petit beurre, ale smak bedzie inny. Mozna
zrobic w domu grahamki, tu przepis po angielsku:
http://homecooking.about.com/library/archive/blcooki
e69.htm
Magdalena Bassett
|