Data: 2003-05-27 10:36:44
Temat: Re: rekin
Od: A...@m...umu.se (Agnieszka Szalewska)
Pokaż wszystkie nagłówki
>Wiem tylko tyle ze rekina trzeba bardzo specyficznie przyzadzac.
taa, tradycyjny islandzki zdaje sie sposob przyrzadzania polega na
zakopaniu rybska w ziemi, po jakichs 6 tygodniach, kiedy zapach amoniaku
unosi sie wokolo, rybka jest gotowa do jedzenia.... Dorownuje ponoc
aromaten szwedzkim surstromming czyli fermentowanym sledziom...:(
tylko gzie to zakopac, aby jakies psiska nie odkopaly wiedzione uroczym
zapachem???:))
agnieszka
>Jesli sie tego nie zrobi, niestety smakuje ... amoniakiem... zeby nie
>wyrazic sie brzydko :)
>Za Chiny nie pamietam jak sie go robi, o co tam chodzi, ale tyle wiem zeby
>sie za ta ryba nie zabierac
>:)
>W kuchni hiszpanskiej powinien byc jakis przepis, i jeszcze pewnie w
>kreolskich przepisach
>Pozdrawiam
>Aga
>
>"E
DBDG
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|