Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: robak w rybie? nie dla wrażliwych
Date: Fri, 15 May 2009 16:49:57 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <14ymv9e7pfftu$.1a5z02he1jrpe.dlg@40tude.net>
References: <gu1jf3$lnu$1@inews.gazeta.pl> <gucjfk$pqc$1@news.interia.pl>
<guf9qj$n9u$3@news.task.gda.pl>
<19l0xei6795ni$.prpllr3jap6l$.dlg@40tude.net>
<gujqsj$vc1$1@news.task.gda.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bmd187.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1242398997 6948 83.28.223.187 (15 May 2009 14:49:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 15 May 2009 14:49:57 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:322254
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 15 May 2009 15:32:04 +0200, jadrys napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 13 May 2009 22:16:24 +0200, jadrys napisał(a):
>>
>>
>>> smiechu pisze:
>>>
>>>> Jest taki tasiemiec, ligula interstinalis czy jakoś tak, rowija się w
>>>> układzie pokarmowym ryby.
>>>> A co to ma wspólnego z pl.rec.kuchnia?
>>>> Ponoć, za starych śp dobrych czasów wśród rybaków uchodził za przysmak
>>>> (prosto z patelni - paluszki lizać, w końu to czyściutkie białko).
>>>> przepraszam
>>>> i pozdr.
>>>> smiechu
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>> Na Bałkanach nadal jest przysmakiem.. Występuje jednak tylko w rybach
>>> słodkowodnych..
>>>
>>
>> Weź przestan, bo się porzygam. Kiedyś w wędzonych piklingu (nie jest
>> słodkowodny) znalazłam przy kręgosłupie w środku takie zwiniete w spiralkę
>> coś - dosyć twarde, średnica spiralki może ze 4 mm, nieżywe. To było lata
>> temu. Całe lata już nie jem/y wędzonych śledzi.
>>
> Twój przypadek też nie jest zbyt apetyczny brrrr. Wogóle do kupowanych
> wędzonych ryb należy podchodzić z dużą ostrożnością. ani się tego nie
> myje, ani nie podaje obróbce termicznej - co na niej (w niej) to w brzuchu..
Dlatego chyba częściej będziemy wykorzystywać własną wędzarkę prócz wędlin
także do ryb - można kupić wypatroszone ryby w Makro (jeśli mąż akurat nie
złowi), dobrze sobie obejrzeć i samemu przyrządzić - wrzuca się w solankę,
potem wędzi.
|