Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: jadrys <c...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: robak w rybie? nie dla wrażliwych
Date: Fri, 15 May 2009 16:59:43 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
Lines: 57
Message-ID: <guk00u$avb$1@news.task.gda.pl>
References: <gu1jf3$lnu$1@inews.gazeta.pl> <gucjfk$pqc$1@news.interia.pl>
<guf9qj$n9u$3@news.task.gda.pl>
<19l0xei6795ni$.prpllr3jap6l$.dlg@40tude.net>
<gujqsj$vc1$1@news.task.gda.pl>
<14ymv9e7pfftu$.1a5z02he1jrpe.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: public-gprs59343.centertel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.task.gda.pl 1242399585 11243 91.94.104.161 (15 May 2009 14:59:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 15 May 2009 14:59:45 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
In-Reply-To: <14ymv9e7pfftu$.1a5z02he1jrpe.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:322255
Ukryj nagłówki
Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 15 May 2009 15:32:04 +0200, jadrys napisał(a):
>
>
>> Ikselka pisze:
>>
>>> Dnia Wed, 13 May 2009 22:16:24 +0200, jadrys napisał(a):
>>>
>>>
>>>
>>>> smiechu pisze:
>>>>
>>>>
>>>>> Jest taki tasiemiec, ligula interstinalis czy jakoś tak, rowija się w
>>>>> układzie pokarmowym ryby.
>>>>> A co to ma wspólnego z pl.rec.kuchnia?
>>>>> Ponoć, za starych śp dobrych czasów wśród rybaków uchodził za przysmak
>>>>> (prosto z patelni - paluszki lizać, w końu to czyściutkie białko).
>>>>> przepraszam
>>>>> i pozdr.
>>>>> smiechu
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>> Na Bałkanach nadal jest przysmakiem.. Występuje jednak tylko w rybach
>>>> słodkowodnych..
>>>>
>>>>
>>> Weź przestan, bo się porzygam. Kiedyś w wędzonych piklingu (nie jest
>>> słodkowodny) znalazłam przy kręgosłupie w środku takie zwiniete w spiralkę
>>> coś - dosyć twarde, średnica spiralki może ze 4 mm, nieżywe. To było lata
>>> temu. Całe lata już nie jem/y wędzonych śledzi.
>>>
>>>
>> Twój przypadek też nie jest zbyt apetyczny brrrr. Wogóle do kupowanych
>> wędzonych ryb należy podchodzić z dużą ostrożnością. ani się tego nie
>> myje, ani nie podaje obróbce termicznej - co na niej (w niej) to w brzuchu..
>>
>
> Dlatego chyba częściej będziemy wykorzystywać własną wędzarkę prócz wędlin
> także do ryb - można kupić wypatroszone ryby w Makro (jeśli mąż akurat nie
> złowi), dobrze sobie obejrzeć i samemu przyrządzić - wrzuca się w solankę,
> potem wędzi.
>
Tak, wiem, już od trzech lat się w to bawię.. Nie ma jak to
własnoręcznie uwędzona rybka..
--
Linuks to system dla myślących użytkowników.. Ja
A Debian jest pierwszym sekretarzem tego
systemu... Również ja
|