Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.internetia.pl!not-for-mail
From: "Qwax" <...@...Q>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: rosol
Date: Thu, 29 Jan 2004 08:37:41 +0100
Organization: Q
Lines: 43
Message-ID: <2...@2...17.138.58>
References: <buuqh8$eev$1@news.onet.pl> <1...@4...com>
<g...@4...com>
<t...@4...com>
<h...@4...com>
<s...@4...com>
<s...@4...com>
<e...@4...com>
<2...@2...17.138.58>
<1...@4...com>
<1...@2...17.138.58>
<i...@4...com>
<3...@2...17.138.58> <bv9au6$rdg$1@news.onet.pl>
<1...@y...com>
<w...@g...news.tpi.pl>
Reply-To: "Qwax" <...@...Q>
NNTP-Posting-Host: 213.17.138.58
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nefryt.internetia.pl 1075361974 24338 213.17.138.58 (29 Jan 2004 07:39:34
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Jan 2004 07:39:34 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1123
X-Tech-Contact: u...@i...pl
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1123
X-Priority: 3
X-Server-Info: http://www.internetia.pl/news/
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:189217
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w
wiadomości
news:wlalos-231A40.07125229012004@gw1.news.tpi.pl...
> In article <1...@y...com>,
> "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
>
> > We francuskich restauracjach widzialam : poule au pot,
poule au riz,
> > boeuf au geos sel, itp. itp. Mieso z rosolu i rosol...
jezeli
> > jakakolwiek "kuchnia francuska" istnieje to akurat ten
typ potraw jest
> > najbardziej tradycyjny.
>
>
> Oczywiście. To samo przyszło mi do głowy.
"Poule-au-pot" - kura w
> rosole, to to danie, o którym myślał Henryk IV marząc, ba
każdy Francuz
> mógł ieć w niedzielę kurę w swoim garnku. Słynny francuski
"pot-au-feu"
> to też przecież nic innego jak rosół podany wraz z mięsem
na którym się
> gotował. A "miroton" i "hachis de boeuf bouilli" cuy
"hachis Parmentier"
> to przeciez dania z mięsa z rosołu.
> Są to dani skromnej kuchni małomieszczańskiej, ale
przecież nie biedoty
> i są to dania bardzo smaczne.
A moim skromnym zdaniem przysmaki kuchni francuskiej są
dobrze rozreklamowanym jedzeniem biedoty. Wmówienie że małże
są lepsze od golonki bardzo podnosi dobre samopoczucie
(małże każdy biedak mógł sobie wygrzebać z mułu a ze
świnkami już nie jest tak łatwo). Już Tomek S. potrafił
wmówić durniom że malowanie płotu jest czymś szczególnie
pożądanym. I IMO tak samo jest ze ślimakami, żabami (udkami)
czy np. kurą w rosole.
Pozdrawiam
Qwax
|