Data: 2005-10-28 05:25:13
Temat: Re: rosół z kury
Od: bib <t...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Sławek Cierpiała napisał(a):
> Poszukuje fajnego przepisu na rośół z kury
>
>
więc tak:
- kura, a najlepiej kogut wiejski tzn taki co przeżył przynajmniej
wiosnę i lato pasąc sie na robaczkach itp
- włoszczyzna zestaw standardowy ze sklepu + cebula
- pieprz zielony cały kilka ziarenek (w zależności czy chcemy rosołek
ostry czy łagodny)
- kawałek świerzego imbiru
Kuraka do zimnej wody z solą gotujemy, zberamy ten syf który wypływa na
wierzch. póżniej warzywka i przyprawy, gotować aż marchewka będzie
miękka (jeśli ktoś nie umie sam odpowiednio doprawić to można użyc
kostki, dla mnie najlepsze to Winary Rosół Królewski).
Do takiego rosołku to pasowało by podać makaron domowej roboty.
A do talerza ocywiście szczypta koperku lub natki pietruszki.
bib
|