Data: 2005-10-28 05:44:29
Temat: Re: rosół z kury
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisał w
wiadomości news:l4l1m1pf8shkarj0d018j3jk5dns2dorh7@4ax.com...
> On Thu, 27 Oct 2005 14:42:40 +0200, "Sławek Cierpiała"
> <b...@v...pl> wrote:
>
> >Poszukuje fajnego przepisu na rośół z kury
> >
>
> To idz sobie szukac gdzie indziiej, bo zaraz policje zawolamy
>
> pierz
> K.T. - starannie opakowana
Czyzbys sie bala ze chce "trucizne" ugotowac z kury zarzonej ptasia grypa?
hehehe
Pozdrawiam
Kondziorek
p.s. 1 kure "rosolowa" wrzucamy do zimnej wody
(moze byc i kogut)
pod garnkem zapalamy gaz :0)
kiedy na powierzchni wody pojawi sie piana odszumowujemy (jak to sie pisze
poprawnie?)- sciagamy lyzka cedzakowa szumowiny (lub w jakikolwiek inny
sposob-jesli zostawisz rosol bedzie metny)
Gotujemy ok. 0,5 godziny na bardzo malym ogniu tak zeby tylko "mrugal" rosol
(wywar)
Dodajemy obrane i pokrojone warzywa-marchewke, pietruszke, seler, por,
kapuste wloska, zielona pietruszke
Dorzucamy pieprz ziarnisty, ziele angielskie 1-2 listkow laurowych
(bobkowych-roznie to nazywaja)
Dla "koloru" mozna dorzucic cala cebule podpieczona na ogniu (uwaga- moze
spowodowac ze rosol stanie sie slodkawy)
gotujemy jeszcze ok. 0,5-1 godziny
Dla chetnych mozna dorzucic na 15-20 minut przed koncem gotowania pare
zabkow czosnku
Solimy, pieprzymy do smaku (mozna zrobic to wczesniej)
Warzywa mozna wyjac (ja zostawiam) mieso delikatnie wyjac (po 1,5 godziny
gotowania lubi sie rozpadc)i wykorzystac do innej potrawy (jesli dluzej
gotowalas wiele z niego nie bedzie pozytku ale ja i tak zjadam)
Mozna dodac w czasie gotowania kilka zoladkow drobiowych i serca, ale nie
kazdy lubi- zmienia smak rosolu
Jeśli rosół jest mętny, sklarować (ubić białka i wymieszać z zupą, wszystko
zagotować, odstawić na chwilę, aby szumowiny opadły na dno, rosół
przecedzić).
Rosol podawac z zielenina (pietruszka, koperek) ugotowanym makaronem, ryzem,
lanymi kluskami lub koldunami
Niektorzy dodaja do rosolu jeszcze inne przyprawy (lubczyk, kozieradke) Ja
preferuje maggi :)
Mozna podawac w miseczce z zoltkiem surowym
Sporo osob wrzuca kure do posolonej wody. Ja jednak sole pozniej
|